Izgradnja Podravkine nove tvornice u Varaždinu ulazi u završnu fazu

Podravka/PR
Podravkina tvornica u Varaždinu, Foto: Podravka/PR

Gradnja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Varaždinu bliži se kraju a završetak investicije osigurat će povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice.

Postavljena je ključna stanica proizvodnje, takozvana trostepena uparna stanica, najvažniji dio procesa, odnosno postrojenje u kojem se sok od rajčice zgušnjava i pretvara u koncentrat.

Ovo „srce tvornice“ ujedno je i najmodernije postrojenje u ovom segmentu tehnologije. Optimizirano je na minimalne utroške energije, što omogućuje i prikupljanje isparene vode iz soka rajčice te naknadno korištenje za pranje rajčice u početku procesa prerade.

„Sok od rajčice pretvara se u koncentrat u strogo kontroliranim uvjetima, odnosno na nižim temperaturama u vakuumu, što omogućuje pozitivne utjecaje na kvalitetu soka ili koncentrata. Drugim riječima, na taj se način čuvaju sve one nutritivne vrijednosti koje posjeduje i svježe ubrana rajčica“, priopćeno je iz Podravke.

Gradnja tvornice za preradu rajčice u sklopu postojeće tvornice Kalnik u Varaždinu započela je u lipnju 2023. Završetak investicije, vrijedne oko 13 milijuna eura, očekuje se tijekom ljeta ove godine.

Izgradnjom tvornice osigurat će se povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice i kontinuitet vlastite proizvodnje. Investicija uključuje i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje, što je nužno za nesmetano obavljanje primarne proizvodnje, navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, investicijski ciklus Grupe Podravka provodi se u skladu sa Strategijom poslovanja Grupe Podravka do 2025. godine. Prioriteti investicijskog ciklusa su ulaganja u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada.

PODRAVKA d.d.

Ulica Ante Starčevića 32, 48000, Koprivnica, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
331.125.165,57 (2022)
Broj zaposlenih:
3.258 (2022)

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari