Italija želi uspostaviti fond od milijardu eura za razvoj umjetne inteligencije

Freepik.com
Umjetna inteligencija, ilustracija, Foto: Freepik.com

Italija planira uspostaviti investicijski fond s početnim kapitalom od milijardu eura za promicanje projekata razvoja umjetne inteligencije (AI), izjavila je premijerka Giorgia Meloni.

Uz potporu CDP Venture Capitala, ogranka državne razvojne banke Casse Depositi e Prestiti (CDP), fond bi mogao iz privatnog sektora namaknuti još dvije milijarde eura, rekao je izvršni direktor tvrtke Agostino Scornajenchi.

Meloni i Scornajenchi bili su među govornicima konferencije o umjetnoj inteligenciji koja se održava u Rimu, prenosi Hina.

Italija želi iskoristiti ulogu predsjedateljice skupine G7, koju je preuzela početkom godine, za usmjeravanje pozornosti na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost te istodobno raditi na uvjetima za razvoj takve tehnologije.

“Uvjereni smo da može i mora postojati talijanski put do umjetne inteligencije”, izjavila je Meloni u videoporuci sudionicima konferencije.

“Vlada priprema zakon koji ima za cilj uspostaviti neka načela i utvrditi propise usklađene s europskom regulativom u procesu odobravanja te identificirati najučinkovitije mjere za poticanje naših proizvodnih sposobnosti”, dodala je Meloni.

Prijedlog zakona bit će predstavljen u idućim tjednima, a vlada će po riječima podtajnika Alessija Buttija uspostaviti tijelo za nadzor i podršku u provedbi nacionalne strategije za razvoj umjetne inteligencije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari