Italija zbog poreznog duga traži milijardu dolara od Googlea

Pixabay.com
Google, Foto: Pixabay.com

Italija traži od Googlea da podmiri porezni dug i kazne od milijardu eura, naznačivši da se novi spor temelji na digitalnoj infrastrukturi.

Ured državnog tužitelja u Milanu tvrdi da Google nije plaćao porez na prihod u talijanskom poslovanju, pri čemu taj iznos obuhvaća razdoblje od 2018. do 2022. godine.

Istraga je pokrenuta u prosincu 2022., uz istu optužbu kao i nekoliko godina ranije, rekla su u petak tri izvora. Google je talijanskim poreznim vlastima 2017. godine platio 306 milijuna eura poreznog duga budući da je na temelju zaposlenih radnika utvrđeno da je registriran u Italiji.

Aktualna optužba, prenosi Hina, temelji se pak na Googleovoj digitalnoj infrastrukturi u Italiji, koja mu omogućuje poslovanje i ostvarivanje prihoda.

Digitalna infrastruktura bila je temelj i spora talijanskih poreznih vlasti s Netflixom koji je nedavno riješen nagodbom.

Porezna uprava pokrenula je, prema izvorima, postupak koji može završiti nagodbom ili sudskim sporom. U Googleu ističu da surađuju s talijanskim vlastima.

Analitičari napominju da će talijanske vlasti, ako se nagode s Googleom, bazirati i eventualne buduće istrage protiv multinacionalnih kompanija na digitalnoj infrastrukturi.

17 Odgovora

  1. Treba novac ulagati privatne firme, ja nemam nista protiv da malo google na taj nacin vise djeluje na europskom trzistu, ali placati nacionalnim vladama nikako! Na google-ovoj sam strani.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari