Google zbog tužbe briše milijarde podataka

Pixabay.com
Google, Foto: Pixabay.com

Google je zbog tužbe pristao izbrisati milijarde podataka i podvrgnuti se ograničenjima svoje ovlasti praćenja korisnika.

Sporazum bi trebao riješiti kolektivnu tužbu pokrenutu u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine, koja je tehnološkog diva optuživala za narušavanje privatnosti ljudi prikupljanjem korisničkih podataka čak i kada su pretraživali informacije u privatnom načinu rada. Tražili su odštetu od pet milijardi dolara.

Google osporava tvrdnje, ali je već izvršio određene izmjene zbog tužbe, prenosi BBC. Podaci korisnika brisat će se i izvan SAD-a.

U siječnju, nedugo nakon što su dvije strane objavile planove za nagodbu, tvrtka je jasno stavila do znanja da i dalje prati korisničke podatke čak i kada su korisnici odabrali privatno pretraživanje ili korištenje postavke Incognito. Ta opcija pruža povećanu privatnost jer ne sprema aktivnost pregledavanja na uređaj koji se koristi.

Istog mjeseca tvrtka je rekla da počinje isprobavati značajku koja bi automatski blokirala kolačiće koji pomažu u praćenju aktivnosti korisnika, za sve korisnike Google Chromea. Učinili su to blokiranje automatskim za korisnike Incognita nedugo nakon što je tužba podnesena 2020. i rekli da će ograničenje vrijediti pet godina, prema uvjetima nagodbe.

“Zadovoljstvo nam je riješiti ovu tužbu, za koju smo uvijek vjerovali da je neosnovana”, rekao je Googleov glasnogovornik Jorge Castaneda ističući da kompanija neće platiti nikakvu odštetu.

“Sretni smo što možemo izbrisati stare tehničke podatke koji nikada nisu bili povezani s pojedincem i nikada nisu korišteni za bilo koji oblik personalizacije”, dodao je.

Google se još uvijek suočava s tužbama pojedinaca zbog kršenja privatnosti, što bi moglo dovesti do financijskih kazni. Prošle je godine sutkinja Yvonne Rogers odbila Googleovu ponudu da se slučaj odbaci.

Tvrtka je nedavno riješila brojne druge tužbe. Google je platio je gotovo 400 milijuna dolara u 2022. godine zbog praćenja lokacije korisnika koji su isključili uslugu lokacije na svojim uređajima.

U prosincu 2023. pristao na nagodbu od 700 milijuna dolara kako bi riješio tužbu koju je pokrenula skupina američkih saveznih država koje su ga optužile da je poništio konkurenciju svojoj Play trgovini na Android uređajima.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari