Irski porezni prihodi manji od očekivanih

Pixabay.com
Dublin, Irska, Foto: Pixabay.com

Irska će u ovoj godini vjerojatno prikupiti manje poreza no što je prognozirala, izjavio je ministar financija Michael McGrath, istaknuvši da je “slabije vanjsko gospodarsko okruženje” znatno smanjilo prihod od oporezivanja kompanija.

U travnju, ministarstvo je prognoziralo da će prihodi od poreza na dobit, koje uglavnom plaćaju brojne podružnice velikih multinacionalnih kompanija, porasti u ovoj godini za sedam posto.

U razdoblju od siječnja do rujna, prenosi Hina, porasli su samo 4,4 posto, pritisnuti smanjenjem od 23 posto u razdoblju od srpnja do rujna, pokazali su podaci. To znači da ukupni prihod od poreza zaostaje za ciljanom razinom za 1,5 posto.

Pad prihoda u zadnja dva mjeseca uglavnom je rezultat slabijeg vanjskog gospodarskog okruženja, što je utjecalo na izvoz i profitabilnost tehnoloških i farmaceutskih tvrtki, objasnio je ministar financija McGrath.

“Već neko vrijeme upozoravamo da bi se to moglo dogoditi. Još bilježimo rast, iz godine u godinu, ali držimo da su prošli dani kada je prihod od poreza na dobit iz godine u godinu rastao po uistinu visokoj stopi”, naglasio je McGrath.

“To je snažan podsjetnik na opasnosti, na inherentnu neizvjesnost i oscilacije poreznih prihoda. Definitivno se ne možemo osloniti na njih u planiranju trajnih mjera u potrošnji i oporezivanju”, upozorio je irski ministar.

U idućim godinama, prenosi Hina, rast prihoda vjerojatno će posustati, dodao je McGrath. Ministarstvo financija je donedavno prognoziralo skroman rast prihoda u razdoblju do 2026.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari