Intel zaustavlja gradnju tvornice u Izraelu vrijedne više od 20 milijardi eura

Pixabay.com
Intel, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Intel Corp zaustavlja planove za gradnju tvornice u Izraelu vrijedne 23,2 milijarde eura, objavili su izraelski mediji.

Iz američke tvrtke su pak rekli da moraju prilagoditi velike projekte promjenjivim rokovima, ali nisu izravno spomenuli tvornicu u Izraelu.

“Izrael je i dalje jedna od naših ključnih globalnih proizvodnih i istraživačko-razvojnih lokacija i mi ostajemo u potpunosti predani regiji”, rekli su iz Intela.

“Upravljanje velikim projektima, posebno u našoj industriji, često uključuje prilagodbu promjenjivim rokovima. Naše se odluke temelje na poslovnim uvjetima, dinamici tržišta i odgovornom upravljanju kapitalom”, dodali su.

Izraelska vlada je, piše Reuters, u prosincu 2023. pristala dati Intelu subvenciju od 2,9 milijardi eura za izgradnju tvornice.

Intel je ranije rekao da je tvornica koju će graditi na lokaciji u Kiryat Gatu, gdje već ima jednu tvornicu čipova, važan dio napora tvrtke da potakne otporniji globalni lanac opskrbe. Ujedno su ulagali i u Europi te Sjedinjenim Američkim Državama.

Intel upravlja s četiri razvojne i proizvodne lokacije u Izraelu, uključujući svoj proizvodni pogon u Kiryat Gatu pod nazivom Fab 28. Tvornica proizvodi tehnologiju Intel 7, odnosno čipove od 10 nanometara.

Planirana tvornica Fab 38 trebala je biti otvorena 2028. i raditi do 2035. godine. Intel trenutačno zapošljava gotovo 12.000 ljudi u Izraelu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari