Intel zabilježio gubitak u proizvodnji čipova prošle godine

Freepik.com
Čip, ilustracija, Foto: Freepik.com

Intel je otkrio dugo očekivane financijske podatke za svoj posao proizvodnje poluvodiča, koji se obično naziva ljevaonički posao, u podnesku SEC-u. Tvrtka je rekla da je taj posao zabilježio operativni gubitak od sedam milijardi dolara u 2023. uz prodaju od 18,9 milijardi dolara.

To je veći gubitak nego u 2022. kada je iznosio 5,2 milijarde dolara i 27,5 milijardi dolara prodaje.

Ovo je prvi put da je Intel objavio ukupne prihode samo za svoj posao proizvodnje poluvodiča. Intel inače dizajnira svoje čipove i vrši vlastitu proizvodnju, te investitore obavještava samo o konačnoj prodaji čipova. Druge američke poluvodičke tvrtke kao što su Nvidia i AMD dizajniraju svoje čipove, ali ih šalju u azijske ljevaonice, često tajvanski TSMC, na proizvodnju.

Intel je predlagao investitorima plan prema kojem bi nastavio proizvoditi vlastite procesore, ali bi također pokrenuo eksternu ljevaonicu za proizvodnju čipova za druge tvrtke, prenosi CNBC.

Intelova uloga kao jedne od rijetkih američkih kompanija koje proizvode vrhunske poluvodiče na američkom tlu bila je veliki razlog zašto je prošlog mjeseca osigurao gotovo 20 milijardi dolara financiranja od države.

Intel je priopćio kako očekuje da će gubici njegove ljevaonice doseći vrhunac u 2024. godini. Tvrtka je ranije objavila da će Microsoft koristiti usluge njezine ljevaonice i da ima rezervirano 15 milijardi dolara prihoda za ljevaonicu.

“Posao proizvodnje poluvodiča će s vremenom dovesti do značajnog rasta zarade za Intel”, rekao je CEO Patrick Gelsinger tijekom razgovora s investitorima.

Iz Intela su u promotivnom videu rekli da je veliki dio nedostatka profitabilnosti za njegov posao proizvodnje poluvodiča uzrokovan lošim odlukama iz prošlosti, a zasebno je Gelsinger naveo sporo usvajanje tehnologije pod nazivom EUV. Ekstremno ultraljubičasto (EUV) svjetlo koristi se u litografiji mikročipova za ispis uzoraka na silikonske pločice. Ta tehnologija se koristi za izradu najnaprednijih čipova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari