Institucije EU: Problematičan transfer od 10 milijardi eura Mađarskoj

Pixabay.com
Europska komisija, Bruxselles, Foto: Pixabay.com

Institucije Europske unije spremaju se za borbu oko Mađarske i spornog transfera od deset milijardi eura sredstava Budimpešti.

Europski parlament odlučivao je hoće li pokrenuti tužbu protiv Europske komisije zbog optužbi da je popustila pred ucjenama premijera Viktora Orbána kako bi dobila njegovo odobrenje za početak pregovora o članstvu Ukrajine, prenosi Yahoo Finance.

Parlament tako želi saznati da li je Europska komisija poduzela sve mjere “kako bi zaštitila financijske interese EU-a” u svojim poslovima s Orbánom. Rekli su da Mađarska nije ispunila uvjete vladavine prava kako bi dobila novac.

Zastupnici glavnih grupa desnog i lijevog centra kritizirali su predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen, jer je novac za Mađarsku odobren neposredno prije nego što se Orbán neočekivano suzdržao od glasovanja o Ukrajini, na summit u prosincu 2023. godine.

Sredstva su trebala biti puštena samo ako Mađarska pokaže da je spremna provesti reforme vladavine prava o neovisnosti pravosuđa i političkom uplitanju, a von der Leyen je rekla da je zemlja provela mjere kako bi dobila sredstva. Dodala je da Europska komisija nije imala drugog izbora nego odobriti sredstva.

Međutim, mnogi parlamentarci nisu se složili. “Još jednom Parlament mora uskočiti”, rekla je parlamentarna izvjestiteljica Gwendoline Delbos-Corfield, žaleći se da Europska komisija i države članice “daju carte blanche Viktoru Orbánu da nastavi s taktikom maltretiranja i napada na vladavinu prava”.

EU još uvijek blokira oko 20 milijardi eura u fondovima zbog sličnih zabrinutosti u vezi s vladavinom prava. Na početku veljače, čelnici EU-a imat će još jedan summit, nadajući se da će odobriti 50 milijardi eura prijeko potrebne financijske pomoći Ukrajini, što je Orbán blokirao na prošlom summitu.

Ovo nije bio prvi put da je Orbán poremetio planove EU-a da financira Ukrajinu. Mnogi ga smatraju najbližim saveznikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, a njegovi kritičari su ga optužili da promiče interese Moskve ispred interesa svojih saveznika u EU i NATO-u. Orbán se zalagao za trenutni prekid borbi i gurao mirovne pregovore između Moskve i Kijeva, iako nije detaljno objasnio što bi takav korak značio za teritorijalni integritet Ukrajine. Ipak, kao čelnik EU s najdužim stažem, poznaje pravila EU i uvijek je uspio izvući financijske ustupke kako bi podupro svoje posrnulo gospodarstvo.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari