Orban: Pomoć Ukrajini ne smije naštetiti proračunu EU

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/EPP_Congress_Madrid_2015-10_Orb%C3%A1n_%284%29.jpg/2048px-EPP_Congress_Madrid_2015-10_Orb%C3%A1n_%284%29.jpg
Mađarski premijer, Viktor Orban, Foto: Wikimedia Commons/European People's Party

Pomoć Ukrajini u borbi protiv ruske invazije ne smije naštetiti proračunu Europske unije, rekao je mađarski premijer, Viktor Orban.

Mađarska se protivi reviziji proračuna Europske unije, kako bi se 50 milijardi eura odredilo za Kijev i druge zadaće kao što su migracije.

Ako želimo pomoći Ukrajini, što mislim da trebamo učiniti, moramo to učiniti tako da ne naštetimo proračunu EU. Ali dati 50 milijardi eura iz EU proračuna kroz četiri godine unaprijed, kršenje je suvereniteta EU i nacionalnih interesa. Mi čak i ne znamo što će se dogoditi za tri mjeseca“, rekao je Orban.

Orban je rekao i da financijski program za Ukrajinu treba biti odvojen od proračuna EU, prenosi Hina. Objasnio je da se mađarski prijedlog za uspostavu takva mehanizma temelji na dodjeli pomoći na osnovi bruto nacionalnog dohotka.

„Ako Bruxelles to prihvati, tada će biti pomoći za Ukrajinu, izvan proračuna. Ako ne, tada će mi biti žao što ću morati zaustaviti taj proces“, dodao je mađarski premijer.

Orban je ovo rekao nakon sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, koji jednako kao i mađarski premijer smatra da neće biti vojnog rješenja za rat u Ukrajini, koji je počeo prije dvije godine.

Europski čelnici održat će summit 1. veljače 2024., na kojem će razgovarati o ovim temama.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari