Indijsko gospodarstvo nadmašilo očekivanja, rast od 8,4 posto

Pixabay.com
Taj Mahal, Agra, Indija, Foto: Pixabay.com

Indija je zadržala svoju titulu najbrže rastućeg svjetskog gospodarstva jer se u posljednja tri mjeseca 2023. proširila za 8,4 posto u odnosu na godinu ranije.

Premijer Narendra Modi objavio je na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, da to pokazuje snagu indijskog gospodarstva i njegov potencijal, prenosi britanski BBC. Predviđa se da će Indija u sljedećih nekoliko godina prestići Japan i Njemačku, kao treće najveće svjetsko gospodarstvo.

Rast bolji od očekivanog vođen je snažnim rezultatima proizvođača u zemlji, pri čemu je sektor u tom razdoblju porastao za 11,6 posto. Privatna potrošnja, koja čini gotovo dvije trećine bruto domaćeg proizvoda (BDP), također je porasla za 3,5 posto.

Prošle godine na potrošačku moć građana utjecale su visoke cijene osnovnih namirnica te je vlada uvela niz mjera za suzbijanje inflacije cijena hrane.

Posljednjih je godina premijer Modi povećao državnu potrošnju na infrastrukturu i ponudio poticaje za poticanje proizvodnje telefona, elektronike, dronova i poluvodiča kako bi pomogao Indiji da se natječe na međunarodnom tržištu.

Indija je dala i „zeleno svjetlo“ za izgradnju triju tvornica poluvodiča vrijednih 1,26 trilijuna rupija odnosno 15,2 milijarde dolara, koje će graditi strane tvrtke, ali i indijski konglomerat Tata.

Poljoprivredni sektor, koji čini oko 15 posto gospodarstva vrijednog 3,7 bilijuna dolara, i dalje je u problemima i nastavio se boriti zbog slabih monsunskih kiša. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se indijsko gospodarstvo povećati za 6,5 posto u 2024., u usporedbi s 4,6 posto za Kinu.

Peking je pod sve većim pritiskom da objavi poticajne mjere za podršku drugom najvećem svjetskom gospodarstvu, koje se suočava s nizom izazova uključujući krizu tržišta nekretnina, visoku nezaposlenost mladih i pad cijena.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari