Indija snizila cjenovni prag za izvoz basmati riže

pixabay.com
Basmati riža, Foto: Pixabay.com

Indija je snizila cjenovni prag za izvoz basmati riže s 1.200 dolara po metričkoj toni na 950 dolara, nakon što su se poljoprivrednici i izvoznici požalili da šteti trgovini.

Indija je u kolovozu odredila minimalnu cijenu za izvoz basmati riže od 1.200 dolara po toni, kako bi regulirala cijene na domaćem tržištu uoči ključnih parlamentarnih izbora, podsjeća Reuters.

Očekivalo se da će cijena riže biti smanjena s dolaskom nove žetvene sezone, no vlada Indije je sredinom mjeseca rekla da će ga zadržati do daljnjeg no kasnije su priopćili da aktivno preispituju cjenovni prag.

“Zahvaljujući smanjenju (minimalne cijene) indijska basmati riža ponovo će biti konkurentna na globalnim tržištima. Izvoznici sada rade na tome da vrate izgubljene (tržišne) udjele”, rekao je Atul Garg, generalni direktor GRM Overseasa, vodećeg izvoznika.

Indija i Pakistan vodeći su izvoznici basmati riže, vrhunske sorte riže dugog zrna poznate po aromi.

New Delhi izvozi više od četiri milijuna metričkih tona basmati riže u zemlje poput Irana, Iraka, Jemena, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjedinjenih Država.

Iako će Indija ove godine proizvesti više basmati riže jer su poljoprivrednici proširili zasijana područja, nakon rekordnog prošlogodišnjeg uroda, ipak su imali problema s prodajom jer su mlinari i trgovci prestali dolaziti na ključne veleprodajne tržnice te je prodaja bila smanjena.

“Sada će početi kupovati rižu, što će pomoći stabilizirati cijene riže koje su u prošla dva mjeseca korigirane za gotovo 20 posto”, rekli su trgovci za Reuters.

2 Odgovora

  1. S obzirom da smo u zadnjih godinu dana uvezli pola Indije za radnu snagu trebali bi rižu besplatno dobivati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari