Indija s EFTA-om potpisala sporazum o slobodnoj trgovini

Freepik.com
Zastava Indije, Foto: Freepik.com

Indija je s Norveškom, Švicarskom, Islandom i Lihtenštajnom potpisala sporazum o slobodnoj trgovini koji će joj osigurati 100 milijardi dolara ulaganja, objavio je indijski ministar trgovine Piush Goyal.

„Taj važan sporazum naglašava našu predanost jačanju gospodarskog napretka i stvaranju prilika za naše mlade. Budućnost će donijeti više prosperiteta i zajedničkog rasta paralelno jačanju naših veza sa zemljama EFTA-e”, rekao je indijski premijer Narendra Modi.

Indija će, prema sporazumu, ukinuti većinu uvoznih carina na industrijsku robu iz četiri europske zemlje u zamjenu za 100 milijardi dolara ulaganja tijekom razdoblja od 15 godina.

Indija je peti trgovinski partner EFTA-e po obujmu razmjene, nakon EU, SAD, Britanije i Kine, s vrijednošću razmjene u 2023. godini od 25 milijardi dolara, prema procjenama indijskog ministarstva trgovine, prenosi Hina. Sporazum je sklopljen nakon gotovo 16 godina pregovora.

„Sporazum poboljšava pristup tržištu i pojednostavljuje carinske procedure, olakšavajući indijskim i tvrtkama EFTA-e da prošire poslovanje na tržištima” potpisnica, stoji u priopćenju EFTA-e.

Prije no što stupi na snagu, moraju ga ratificirati parlamenti. Švicarska planira ratifikaciju do sljedeće godine.

Indija je u protekle dvije godine potpisala sporazume o slobodnoj trgovini s Australijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), a pregovara i s Velikom Britanijom.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari