Indeks slobodnih radnih mjesta porastao u lipnju na godišnjoj razini

Foto: Raxpixel.com

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI (Online Vacancy Indeks) u lipnju 2024. je na godišnjoj razini porastao za 0,4 posto, čime je prekinut petomjesečni trend njegova pada, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“Desezonirani podaci potvrđuju blagi trend rasta i na mjesečnoj razini koji pratimo od travnja, a koji je u lipnju iznosio 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec”, istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

No, kako napominju EIZ-ovi analitičari, indeks i dalje bilježi pad na polugodišnjoj razini. U prvoj polovini 2024. u odnosu na posljednjih šest mjeseci prethodne godine potražnja za radom je tako manja za 1,6 posto.

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na lipanj prošle godine – prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač. Ta zanimanja su na godišnjoj razini generirala 1,1 posto rasta broja oglasa. Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini zabilježeno je kod zanimanja programer, radnik u proizvodnji i zidar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, medicinskih sestara i liječnika.

Zanimanje koje je napravilo najveći pomak na ljestvici najtraženijih zanimanja je ono medicinske sestre, s 23. mjesta u lipnju lani došlo je na 14. mjesto u istom mjesecu ove godine. S druge strane, zanimanja programera i elektrotehničara su na istoj ljestvici pala za čak šest mjesta.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija, a koji je posljednjih mjeseci bio u porastu, u lipnju se stabilizirao na 65,4 posto, dok je udio oglasa s visokom kvalifikacijom blago porastao nauštrb oglasa s niskom kvalifikacijom, prenosi Hina. Nadalje, udio oglasa u kojima se nudilo zaposlenje na neodređeno vrijeme značajnije je porastao u godinu dana, s 46,8 na 50,9 posto, ponajviše nauštrb ugovora na određeno, čiji je udio u lipnju pao na 38,7 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, dalmatinske županije su imale najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa, za čak 2,7 postotnih bodova. Visokoj godišnjoj stopi rasta od čak 19,1 posto najviše su pridonijeli oglasi u kojima su se tražili prodavači, kuhari, medicinske sestre, skladištari i serviseri. Središnja Hrvatska rastu ukupnog broja oglasa doprinijela je s 0,4 postotna boda, dok su sjeverni Jadran i istočna Hrvatska zabilježili pad broja oglasa.

OVI je mjesečni indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutačnom stanju potražnje za radom.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari