ILO predviđa blagi pad nezaposlenosti u 2024. godini

Pexels.com/Anna Shvets
Nezaposlenost, ilustracija, Foto: Pexels.com/Anna Shvets

Nezaposlenost u svijetu smanjit će u 2024. godini, na 4,9 posto, procjenjuje Međunarodna organizacija za rad (ILO), blago snizivši procjenu, uz upozorenje o nejednakosti na tržištima rada, posebno žena u zemljama s niskim prihodima.

ILO je do sada prognozirao stopu nezaposlenosti u ovoj godini od 5,2 posto. Lani je iznosila pet posto, pokazuje izvješće.

Prilike za zapošljavanje i dalje su oskudne, naglašava ILO, procijenivši da će 402 milijuna ljudi u ovoj godini uzalud tražiti posao, uključujući i 183 milijuna registriranih nezaposlenih.

Manjak mogućnosti za zapošljavanje nesrazmjerno teško pogađa žene, ponajprije u zemljama s niskim dohotkom, naglašavaju. Navode da čak 22,8 posto žena u toj skupini zemalja ne uspijeva pronaći posao, u usporedbi s 15,3 posto muškaraca. U zemljama s visokim dohotkom udio žena koje ne uspijevaju pronaći posao iznosi 9,7 posto, a muškaraca 7,3 posto.

Ta je razlika samo mali dio problema jer znatno više žena nema pristup tržištu rada u odnosu na muškarce, prenosi Hina. Razlika u stopama zaposlenosti žena i muškaraca može se u velikoj mjeri objasniti obiteljskim obavezama, dodaju.

Ove će godine na svjetskoj razini zaposleno biti 45,6 posto radno sposobnih žena i 69,2 posto radno sposobnih muškaraca, izračunali su.

Čak i kada rade, žene obično zarađuju daleko manje od muškaraca, osobito u zemljama s niskim prihodima gdje na ženska 44 centa dolazi jedan muški dolar. U zemljama s visokim prihodima razlika iznosi 73 centa prema jednom dolaru.

Borba protiv siromaštva i neformalnih oblika rada posustala je u usporedbi s prethodnim desetljećem, upozoravaju, procijenivši da će ove godine neformalno biti zaposlene dvije milijarde ljudi, u usporedbi s 1,7 milijardi u 2005. godini.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari