HZMO: Dostava dokaza o visini inozemne mirovine dostupna i putem online obrasca

Pixabay.com
On line obrasci za inozemne mirovine, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatski zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) priopćio je da je od 11. listopada 2023. godine, na internetskim stranicama HZMO-a, dostupan online obrazac, putem kojeg je korisnicima hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnicima samo inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 14. rujna 2023. godine.

Korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 700 eura, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za rujan 2023. godine.

Dokaz može biti:

  • potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.
  • izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. godine, stoji u priopćenju dostavljenom našem portalu. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Korisnici samo inozemne mirovine, kažu u HZMO, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj. JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu prosincu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Iz HZMO-a podsjećaju da se korisnicima hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva te korisnicima samo inozemne mirovine, podrazumjevaju države s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti (države EU-a, EGP-a i Švicarska Konfederacija).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari