HŽ Infrastrukturi i Putničkom prijevozu – 56,5 milijuna novih kredita

Hina
6. sjednica Vlade RH, Zagreb, Foto: Hina/Denis Cerić

HŽ Infrastrukturi Vlada RH je dala prethodnu suglasnost i jamstvo za kredit radi financiranja financijskih obveza prema izvođačima u iznosu od 32,5 milijuna eura, kao i prethodnu suglasnost za kredite HŽ Putničkog prijevoza ukupne vrijednosti 24 milijuna eura, za obnovu voznog parka i radionica.

Rok korištenja kredita HŽ Infrastrukturi kod Erste&Steiermärkische Bank Rijeka je 12 mjeseci od potpisa ugovora, dok je dospijeće kredita 31. prosinca 2025. godine uz kamatu od 1,99 posto. Korištenje i način otplate kredita je po revolving principu.

Instrument osiguranja je bezuvjetno i neopozivo jamstvo RH koje pokriva sto posto obveza po kreditu izdano od strane Ministarstva financija. 

HŽ Putničkom prijevozu je dana prethodna suglasnost za sklapanje ugovora o predfinanciranju i to između društava HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i EUROFIMA – Europskog društva za financiranje nabavki željezničkog materijala, za financiranje obnove lokomotiva i vlakova u iznosu od deset milijuna eura. Kredit je na 15 godina, po fiksnoj kamatnoj stopi od 3,44 posto.

Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za sklapanje ugovora o predfinanciranju i najmu između HŽ Putničkog prijevoza i  EUROFIME za financiranje ulaganja u objekte za održavanje željezničkih vozila. Visina ovog kredita je 14 milijuna eura.

Novac će biti utrošen za obnovu voznog parka i radionica koje održavaju željeznička vozila. Te se radionice nalaze u Osijeku, Koprivnici Puli, Splitu, Varaždinu i Vinkovcima. I ovaj kredit je na 15 godina uz fiksnu kamatnu stopu od 3,44 posto.  

Koncesije Ini za benzinske postaje na pomorskom dobru

Vlada RH je na sjednici odlučila tvrtki INA dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade.

“Koncesije Ini se daju zbog zaštite interesa i sigurnosti infrastrukture za opskrbu gorivom za gospodarsko korištenje postojećih benzinskih postaja na pomorskom dobru”, objasnio je na sjednici Vlade RH, potpredsjednik te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

To se, naveo je, odnosi na benzinske postaje Bol, Crikvenica obala, Dubrovnik Orsan, Korčula Dominče, Uble otok Lastovo, Mali Lošinj obala i Rogač Šolta.

Ukupna površina pomorskog dobra koja se time daje u koncesiju Ini je 16.318 metara kvadratnih i to na rok od pet godina. Stalni dio koncesijske naknade iznosi pet eura godišnje po kvadratnom metru zauzete ukupne površine, što iznosi 81.590 eura. Promjenjivi dio te naknade iznosi 4,5 posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom području, pojasnio je Butković.

Vlada RH je usvojila i zaključak o žurnom uređenju poslovanja kampova uz i na pomorskom dobru, kojim se resorno ministarstvo zadužuje da žurno odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi.

Vladin zaključak se prema riječima ministra Butkovića, odnosi na za značajan broj kampova koji se nalaze uz pomorsko dobro, a pojedini i dijelom na tom dobru.

Potpredsjednik Vlade RH, Oleg Butković, Foto: Hina/Dario Grzelj

“Za veći dio tih kampova nije riješeno pitanje korištenja pomorskog dobra niti je određena granica tog dobra, a kako su oni važan turistički segment hrvatskog gospodarstva, potrebno je žurno poduzeti mjere kako bi se poslovanje kampova uredilo”, rekao je Butković.

Stoga se usvojenim zaključkom zadužuje resorno ministarstvo da žurno odredi granice pomorskog dobra na području gdje se nalaze kampovi.

Ministarstvo financija i Carinska uprava te Uprava za sigurnost plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zadužuju se pak da zastanu s inspekcijskim mjerama zabrane rada kampova dok se na pomorskom dobru ne riješe imovinsko-pravi odnosi tamo gdje nisu, a najdulje do 31. prosinca 2025. godine.

Butković je istaknuo da će Ministarstvo financija odnosno Carinska uprava svim trgovačkim društvima koja upravljaju kampovima naplatiti naknadu za područje koje je nesporno pomorsko dobro i to u visini “koja odgovara koncesijskoj naknadi postignutoj natječajem na približno sličnoj lokaciji, počev od 1. siječnja 2019. godine.”

Butković je dodao i da će se nakon što se utvrdi granica pomorskog dobra, izvršiti konačni obračun naknade za gospodarsko korištenje tog dobra. 

9 Odgovora

  1. Preljuta sam na hž.. putnički prijevoz nikako ne funkcionira a oni stalno neka sredstva povlace za unapređenje zeljeznice…a od toga nista

  2. HŽPP 🤮 nek više te silne pare iskoriste i unaprijede naš putnički prijevoz. Mogli smo to davno privatizirati, sve bi bilo bolje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari