U 2023. godini 2,38 milijardi eura iz zajmova za 17 javnih projekata u Hrvatskoj

Hina
Ministar financija RH, Marko Primorac, sjednica Vlade RH, Foto: Hina/Admir Buljubašić/4. travanj 2024.

Tijekom 2023. godine, od zajmova i darovnica međunarodnih financijskih institucija, u Hrvatskoj je financirano 16 projekata i jedan program, ukupne vrijednosti 2,38 milijardi eura, rekao je ministar financija RH, Marko Primorac, predstavljajući Vladi RH Godišnje izvješće za 2023. godinu o stanju javnih projekata financiranih zajmovima i darovnicama Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Razvojne banke Vijeća Europe (CEB).

„Što se tiče strukture samog portfelja, portfelj IBRD činilo je sedam projekata, financiranih zajmovima u vrijednostima od 756,6 milijuna eura, potom EIB – pet projekata, financiranih zajmovima u vrijednosti od 1,28 milijardi eura. Portfelj EBRD-a činila su dva projekta koja su financirana zajmovima vrijednom oko 95 milijuna eura i CEB portfelj su činila dva projekta, financirana zajmovima vrijednim oko 245 milijuna eura“, rekao je ministar Primorac.

Primorac je istakao i da je ovaj portfelj činio i jedan program, koji je financiran donatorskim sredstvima, u iznosu od 2,14 milijuna eura.

Vlada RH je na današnjoj sjednici odobrila i zaduženja Gradu Belišću kod OTP banke d.d. Split te općinama Jalžabet i Lipovljani, kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak odnosno kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb.

„Grad Belišće se zadužuje za niz infrastrukturnih projekata koji uključuju izgradnju parkirališta na nekoliko lokacija, rekonstrukciju Trga Slobode, opremanje i izgradnju vrtića, sanaciju odlagališta otpada, sanaciju nogostupa na nekoliko lokacija i ostale slične projekte. Općina Jalžabet se zadužuje za dogradnju i opremanje postojećeg vrtića, a općina Lipovljani se zadužuje za izgradnju dječjeg vrtića Lipovljani“, pojasnio je ministar financija.

S obzirom na to da su zahtjevi u skladu sa zakonom propisanim ograničenjima o zaduživanju jedinica lokalne samouprave, ova zaduženja lokalnih zajednica su i odobrena.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari