HTZ: Očekuje nas uspješna turistička godina

Hina/Mario Strmotić
Izjave nakon sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, Foto: Hina/Mario Strmotić

Dosadašnji rezultati i trendovi upućuju na uspješnu turističku godinu, rečeno je na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ) održanoj u Splitu.

“U Hrvatskoj je u tijeku odlična turistička godina što potvrđuju dosadašnji rezultati, ali i generalni trendovi turističkog prometa. Tijekom prvih pet mjeseci ostvareno je više od četiri milijuna dolazaka i gotovo 14 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 12 posto u dolascima i noćenjima”, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

To će prema njegovim riječima rezultirati povećanjem prihoda u turizmu, a dio će biti usmjeren u promotivne aktivnosti za jačanje posezone i drugih projekata definiranih Strateškim marketinškim i operativnim planom hrvatskog turizma.

Prema podacima sustava eVisitor najviše noćenja u dosadašnjem dijelu godine ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i na Kvarneru, prenosi Hina, a gledano prema destinacijama u Dubrovniku, Zagrebu, Rovinju, Splitu, Poreču te Zadru, .

“Iznimno smo zadovoljni jer do 1. lipnja imamo više od 10 posto povećanje dolazaka i noćenja i to je jedini dio sezone gdje smo zainteresirani gledati turizam kroz prizmu povećanja, odnosno noćenja i dolazaka. U glavnom dijelu turističke sezone uopće o tome ne želimo više tako razgovarati. Ovo nam je jako bitno jer pokazuje da uspijevamo u našoj tranziciji hrvatskog turizma u cjelogodišnju turističku destinaciju”, izjavio je ministar turizma i sporta Tonči Glavina, koji je predsjedao sjednicom vijeća.

U glavnom dijelu turističke sezone očekuje brojke na razini dosadašnjih, ali smatra da ne bi bilo ništa loše da te brojke budu i nešto manje s obzirom na brigu o održivosti. Najavio je i da će se sjednice Turističkog vijeća ubuduće održavati po cijeloj Hrvatskoj.

Župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je među ostalim najavio da će ove godine na području te županije biti otvoreno šest turističkih ambulanti i to u Trogiru, Kaštelima, Makarskoj, Supetru, Hvaru i Splitu.

Hrvatska turistička zajednica do kraja ove godine planira ostvariti prihode u iznosu od 44,6 milijuna eura što je 5,3 posto više u odnosu na prvotni plan, a kada govorimo o sveukupnim prihodima HTZ-a, koji uključuju i fondove, riječ je o 54,7 milijuna eura i rastu od 4,4 posto u odnosu na plan.

Nakon sjednice Turističkog vijeća HTZ-a predviđen je sastanak turističkog sektora Splitsko-dalmatinske županije na kojem će prisustvovati ministar Glavina i direktor HTZ-a Staničić.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari