Zagreb najpopularnija turistička destinacija u prvom kvartalu ove godine

Freepik.com
Grad Zagreb, Foto: Freepik.com

U Hrvatskoj se za ovaj produljeni vikend očekuje pojačani turistički promet i nastavak pozitivnog trenda od početka godine tijekom kojeg je ostvareno 10 posto više noćenja nego lani, od čega su najviše ostvarili domaći turisti, pokazali su podaci Hrvatske turističke zajednice.

Pojačani turistički promet za ovaj vikend, kojim počinje glavna turistička sezona, očekuje se slijedom najava HTZ-a i iz privatnog sektora (hotelijera, agencija, privatnog smještaja, zračnih i morskih luka, i drugih) većinom na moru, ali su najave dobre i za unutrašnjost zemlje i kontinentalne županije.

Porasti od 11 i 10 posto u odnosu na lani rezultat su dolaska 3,4 milijuna turista u Hrvatsku od početka godine i njihovih 10,4 milijuna noćenja, što su, po ocjeni MINTS-a (Ministarstva turizma i sporta) te HTZ-a (Hrvatske turističke zajednice), novi rekordni rezultati predsezone.

Hina piše kako se time Hrvatska približava smanjenju sezonalnosti, odnosno ravnomjernijem i cjelogodišnjem turizmu.

Analiza podataka HTZ-a iz sustava eVisitor, predstavljena na ovotjednom prvom sastanku novog ministra turizma i sporta sa turističkim sektorom, pokazuje da je do sada u 2024. među turistima bilo najviše domaćih, 831.000 ili 4,1 posto više nego u istom razdoblju lani, a ostvarili su i najviše noćenja, 1,9 milijuna ili 2,5 posto više.

Na drugom su mjestu turisti iz Njemačke, kojih je bilo gotovo dvostruko manje nego domaćih iliti 414.400, ali i sa 1,6 milijuna noćenja, što su i najznačajniji porasti među top deset tržišta, od 23,6 i 16,5 posto.

Treći su slovenski turisti kojih je došlo 341.100 (8,4 posto više), a ostvarili su 9,2 posto više noćenja ili nešto malo više od milijun.

I ostali iz prvih deset su u plusu s noćenjima u odnosu na prošlu godinu – Velika Britanija, BiH, Francuska te SAD koje sa Kinom predvode daleka tržišta koja se, kažu iz HTZ-a, “vidljivo snažno vraćaju”.

Među svim odredištima u Hrvatskoj, Zagreb je na prvom mjestu s najviše dolazaka i noćenja turista – njih 418.000 ostvarilo je 846.000 noćenja, što je 12,4 odnosno 7,4 posto više nego u isto vrijeme lani.

Dubrovnik je na drugom mjestu s 303.000 turista ili gotovo 15 posto više, i još većim porastom od gotovo 20 posto sa 841.000 noćenja, dok je Split treći sa 197.600 turista i 532.300 noćenja, čime je u plusu od 16 i 6,3 posto.

17 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari