Hrvatska ovjerila sva dostupna sredstva kohezijskih fondova razdoblja 2014.-2020.

Hina
Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, Foto: Hina/Dario Grzelj

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić, najavio je zadnju Izjavu o izdacima, u vrijednosti većoj od 480 milijuna eura, kojom Hrvatska ovjerava sva dostupna sredstva kohezijskih fondova za razdoblje 2014.-2020., izvijestilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. 

Ministar Erlić je na zatvorenom dijelu sjednice Vlade RH izvijestio o napretku Hrvatske u provedbi EU fondova, a iz Ministarstva napominju da je, kako je odranije poznato, Hrvatska iskoristila sva sredstva iz programskog razdoblja 2014. – 2020.

Hrvatska šalje Europskoj komisiji posljednju Izjavu o izdacima i njome opravdava sva alocirana sredstva kohezijskih fondova iz prethodne financijske perspektive 2014. – 2020. “, izjavio je ministar Erlić.

Istaknuo je kako smo iskoristili i ovjerili sva dostupna sredstva te kako je iznimno ponosan na sva tijela u sustavu i sve djelatnike koji su odradili vrlo velik i zahtjevan posao.

Ovo je naša prva omotnica EU fondova i bilo je prirodno da smo se suočavali s brojnim izazovima, no dobrim upravljanjem, prilagodbama i jačanjem kapaciteta pokazali smo spremnost i uspješno realizirali sva sredstva. U zadnjih nekoliko godina napredovali smo značajno. Bili smo na začelju po isplatama sredstava u EU-27, a danas smo na sedmom mjestu”, naglasio je ministar.

Povećanje učinkovitosti potrošnje sredstava imalo je direktan pozitivan utjecaj na realizaciju brojnih projekata diljem Hrvatske, kao i na ubrzanje razvoja i visoke stope rasta BDP-a.

„Hrvatska se često ističe kao primjer uspjeha europske kohezijske politike i siguran sam da ćemo tako nastaviti i u vremenu koje je pred nama”, istaknuo je ministar Erlić.

U ovom trenutku, sa sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Hrvatska ukupno ima pristup 14,9 milijardi eura, što je razlika između nama uplaćenih sredstava i našeg participiranja u EU proračunu, zaključuje se u priopćenju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari