Hrvatska među EU državama s najvećim doprinosom gospodarstvu od djelatnosti smještaja i usluživanja hrane

Freepik.com
Uslužne djelatnosti, ilustracija, Foto: Freepik.com

Godine 2021. bilo je 1,9 milijuna poduzeća u sektoru smještaja i usluživanja hrane u EU-u, što predstavlja 6,1 posto svih poduzeća aktivnih u poslovnoj ekonomiji.

Sektor pružanja usluga smještaja i prehrane uključuje poduzeća koja spadaju u odjeljak I. statističke klasifikacije gospodarskih djelatnosti Europske zajednice (NACE).

Sektor smještaja i usluživanja hrane u EU-u zapošljavao je 9,9 milijuna ljudi, generirao 203,6 milijardi eura dodane vrijednosti i akumulirao neto promet od 446 milijardi eura u 2021. godini. Sektor je tako doprinio sa 6,3 posto osoba zaposlenih u poslovnoj ekonomiji u 2021. godine.

Hrvatska treća u EU

Djelatnosti smještaja i usluživanja hrane dale su različite doprinose dodanoj vrijednosti poslovne ekonomije u zemljama EU-a u 2021.

Najveći doprinos zabilježen je u Grčkoj (6,5 posto dodane vrijednosti u poslovnoj ekonomiji), a slijede Cipar (6 posto) i Hrvatska (5,4 posto). Najniži udio zabilježen je u Slovačkoj (0,8 posto), Češkoj (1 posto) te Poljskoj i Nizozemskoj (obje po 1,2 posto).

Što se tiče zaposlenosti, doprinos sektora poslovnoj ekonomiji bio je veći. Kretao se od 19,6 posto u Grčkoj, 13,5 posto na Cipru i 9,5 posto u Španjolskoj do 2,8 posto u Poljskoj, 3,3 posto u Slovačkoj i 3,9 posto u Finskoj.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari