Hrvatska i Australija počinju pregovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

freepik.com
Australija, Foto: Freeik.com

Hrvatska i Australija će započeti pregovore o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sljedeće godine, najavljeno je u Canberri na sastanku ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana s australskom kolegicom Penny Wong.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo najavom australske vlade da će uključiti Hrvatsku u australski program poreznih sporazuma i započeti pregovore o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s Hrvatskom već sljedeće godine, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova, prenosi Hina.

Grlić Radman i Wong istaknuli su izvrsne odnose dviju zemalja te naglasili važnost velike australsko-hrvatske zajednice koja broji 250 tisuća i čini najsnažniji most suradnje dviju zemalja.

Složili su se kako je postignut napredak u snaženju gospodarske suradnje, a posebno su pozdravili povratak rekordnog broja australskih posjetitelja u Hrvatsku s približno 220 tisuća turista u prvih deset mjeseci 2023. godine.

Grlić Radman je istaknuo važnost partnerstva NATO-a i Australije, kao jednog od ključnih globalnih partnera Saveza, koji prije svega pridonosi razumijevanju sigurnosnih pitanja u indo-pacifičkoj regiji.

Što se tiče suradnje Europske unije i Australije, ministri su se složili kako je čvrsta suradnja ključna za rješavanje globalnih izazova te da postoji potreba za održavanjem intenzivnih dijaloga i suradnje u raznim područjima, kako bi se očuvali i unaprijedili zajednički interesi.

Ministar Grlić Radman prvi je hrvatski ministar vanjskih poslova koji je posjetio Australiju od 2005. godine.

Tijekom boravka u Canberri, ministar se susreo i s glavnim upraviteljem Australije generalom Davidom Hurleyem, te održao sastanke s ministrom industrije i znanosti Edom Husicem, predsjednicom Senata Sue Lines, senatorom Simonom Birminghamom te senatoricom Marijom Kovacic, priopćeno je iz ministarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari