Hrvati mjesečno “na stranu” stavljaju 73 eura, uopće ne štedi samo pet posto ispitanih

Pixabay.com
Novac, Foto: Pixabay.com

Prosječni iznos koji hrvatski građani mjesečno uštede ove godine doseže 73 eura, što je blago povećanje u odnosu na 2022. kada su u prosjeku štedjeli 70 eura, pokazalo je istraživanje koje je agencija Imas provela u kolovozu za potrebe Erste Groupa na uzorku od 500 ispitanika.

Najveći broj ispitanika (31 posto) mjesečno odvaja 50 do 100 eura, a svega pet posto ih uopće ne štedi, izvijestili su o rezultatima istraživanja u četvrtak iz Erste banke, a prenosi Hina.

Istraživanje je pokazalo i da najveći iznos (92 eura) mjesečno uštedi srednja dobna skupina, od 35 do 59 godina, slijede mladi od 15 do 34 godine s prosječnim iznosom od 73 eura, dok starija dobna skupina, od 60 i više godina uštedi 43 eura.

Pritom većina štediša (64 posto) štedi na način da odvaja iznos koji im ostane na kraju mjeseca, za razliku od unaprijed određenog fiksnog iznosa.

Kao i dosad, muški ispitanici u prosjeku uštede nešto veći iznos, 79 eura, u odnosu na 66 eura koliko uštede žene.

Kad je riječ o štedišama iz ostalih zemalja srednje i istočne Europe u kojima posluje Erste Group, štednju kao izrazito ili jako važnu vidi najviše ispitanika u Slovačkoj (86 posto), a slijede Češka (85 posto), Rumunjska (84 posto) i Mađarska (82 posto).

10 Odgovora

  1. Samo one crvene od 5,2 i 1 cent jer to nitko nece pa stedim al se nesto sitno nabere. Odem u banku pa mi uzmu proviziju i onda sam ponovo na 0.

  2. Štedim u centima, nijesam siguran je li to pametno. Uglavnom, u prosjeku uštedim 32 centa godišnje i na to sam ponosan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari