HPK na konferenciji o inovacijama u poljoprivredi: Planirano više od 6.600 projekata

HPK
Konferencija Operativne skupine EIP-AGRI: Inovacija u praksi, Foto: HPK

U Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) EU od 2023. do 2027. ključni alati za razmjenu znanja i inovacije su operativne skupine (OG), zaključeno je na konferenciji Operativne skupine EIP-AGRI: Inovacija u praksi koja se održavala u portugalskom mjestu Estorila, od ponedjeljka 6. svibnja do srijede 8. svibnja 2024.

Na konferenciji su sudjelovali i predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), a iz komore kažu da su prezentirana postignuća više od 3.400 OG projekata u EU i da se očekuje da će ih još biti prijavljeno do kraja 2025.

Planirano je više od 6.600 projekata u svim državama članicama s ukupnom investicijom od milijardu eura. Ovi projekti su za sve poljoprivrednike, a rezultati istraživanja i inovacija mogu biti prekretnica za njih. Istaknuto je da troškovi pokrivanja pripreme i implementacije projekata od strane država članica mogu biti u visini 500.000 eura.

“Konferencija je okupila najbolje poljoprivredne i ruralne inovacije u Europi. To je glavni događaj u EU vezan uz inovacije koje se financiraju u okviru Programa ruralnog razvoja. Održava se jednom u programskom razdoblju. Natječaj u Republici Hrvatskoj je u tijeku, a mi smo u prošlom razdoblju imali 20 operativnih skupina”, rekla je Tajana Radić, voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju HPK.

Iz HPK-a su naveli da su operativne skupine grupe aktera koji kreiraju nova rješenja za poljoprivredu. Kroz njih se razmjenjuju znanja i razvijaju inovacije, a rezultati moraju biti primjenjivi u svakodnevnom poslu poljoprivrednika. Razmjena znanja treba biti jednostavna i praktična, tako da svi mogu imati korist od nje. Projekti su ranije bili fokusirani na održivosti, dok sada pokrivaju sve ciljeve ZPP-a uključujući i socijalni aspekt. Istaknuli su i da su uz projekte potrebne stručne osobe koje će pomoći poljoprivrednicima u primjenu novih praksi.

“Cilj je potaknuti daljnje umrežavanje i suradnju za inovacije u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima, uključujući stvaranje transnacionalnih/prekograničnih OG-ova te poboljšati sinergiju između ZPP-a i Horizon Europe za dobrobit OG-ova”, priopćili su iz HGK.

Horizon Europe ključni je program EU-a za financiranje istraživanja i inovacija, a bavi se klimatskim promjenama. Program pomaže u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja i potiče konkurentnost te rast EU-a.

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski tijekom video obraćanja sudionicima konferencije naglasio je kako su projekti EIP Agri bolje usmjereni prema praktičnoj upotrebi i da Europska komisija želi nastaviti podržavati ove projekte.

“Naša postignuća su se znatno poboljšala. Financiramo više od 50 savjetodavnih mreža Horizon 2020. koje objašnjavaju kako najbolje implementirati projekt EU-FarmBook i kroz njih želimo osnažiti poljoprivrednike kako bi imali sigurniju budućnost”, kazao je Wojciechowski.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari