Holcim prvi u Hrvatskoj proizvodi ugljično neutralni cement: Uvršteni su među strateške državne projekte

Freepik.com
Cement, Foto: Freepik.com

Holcimov projekt “Kodeco net zero”, vrijedan 237 milijuna eura, koji bi trebao omogućiti postizanje ciljeva dekarbonizacije cementne industrije, smanjenje emisija CO2 i stvaranje novih radnih mjesta, uvršten je na listu strateških investicijskih projekata RH, priopćili su iz ove tvrtke.

Projektom “Kodeco net zero” Holcim će postati prvi proizvođač ugljično neutralnog cementa u Hrvatskoj i jedan od prvih u Europi.

Tvrtka je za provedbu projekta dobila i bespovratna sredstva Europske izvršne agencije za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) u iznosu od 117 milijuna eura, prenosi Hina. Ističe se i kako je to  jedini veliki hrvatski projekt sufinanciran kroz EU Inovacijski fond Europske komisije.

Predsjednik Uprave Holcim (Hrvatska), Dario Vrabec, ističe da je to priznanje rezultat njihovog višegodišnjeg predanog rada i inovacija  tima.

“Kodeco net zero predstavlja ne samo našu viziju i strast, već i našu predanost stvaranju bolje budućnosti kroz održive i inovativne inicijative“, istaknuo je Vrabec.

Provedba ovog projekta trebala bi izravno doprinijeti ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH s planiranim smanjenjem emisija za 367.000 tona CO2 godišnje, smatraju u Holcimu, dodavši da je projekt visoko  inovativan s vrhunskom kvalitetom u toj industriji, te da promiče dekarbonizaciju cijelog sektora, navodi se u priopćenju. 

Holcim Hrvatska prijavio je “Kodeco net zero“ Ministarstvu gospodarstva RH te je nakon administrativne obrade on upućen na razmatranje Povjerenstvu za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata. Na sjednici održanoj 4. lipnja Povjerenstvo je donijelo Odluku o njegovu uvrštenju na Listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Holcim (Hrvatska) d. o. o.

Koromačno 7B, 52220, Koromačno, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
107.814.964,14 (2023)
Broj zaposlenih:
333 (2023)

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari