HOK: Trgovcima treba omogućiti da sami odluče hoće li raditi nedjeljom

Ilustracija Foto: Pexels

Svakom obrtniku treba dati priliku da sam odluči hoće li raditi nedjeljama i praznicima, a sektoru trgovine omogućiti potpore i sufinanciranje najma prostora, neki su od zaključaka s 12. susreta trgovaca koje će Ceh trgovine HOK-a uputiti nadležnim tijelima.

Kao glavne teme novog susreta trgovaca Hrvatske obrtničke komore u priopćenju su izdvojili ograničenje rada nedjeljom, nedostatak radne snage i podrške države sektoru trgovine, piše Hina.

“Ono što je u proteklom razdoblju bilo aktualno su svakako neradne nedjelje i Zakon o trgovini koji je najviše pogodio male obiteljske trgovine jer nemaju isti položaj na tržištu kao veliki trgovački lanci”, rekao je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Josip Smoljan.

Istaknuo je kako je mala trgovina jedan od sektora u kojima je teško biti konkurentan i profitabilan, kako zbog nedostatka radne snage i ponude proizvoda koji stižu iz uvoza, tako i zbog promjene navika kupaca koji sve više kupuju i provode vrijeme u velikim trgovačkim centrima.

“Ono što je naša zadaća je pokazati važnost malih trgovina pogotovo u područjima posebne državne skrbi, ruralnim područjima i otocima te pokazati kako su mali trgovci jedan od faktora oživljavanja tih područja”, dodao je Smoljan.

Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil istaknuo je kako HOK od samog početka zastupa isti stav po pitanju ograničenja rada nedjeljom – da svaki obrtnik treba imati pravo sam odlučiti kada će i koliko raditi, a osobito ako u obrtu radi sam vlasnik ili njegova obitelj, što je u obrtništvu čest slučaj.

Među zaključcima je i onaj o potrebi veće kontrole prodaje putem društvenih mreža prema neregistriranim subjektima kako bi se što više smanjila nelojalna konkurencija i zaštitila mala trgovina.

Iz HOK-a su istaknuli i potrebu za sufinanciranjem najma prostora koji su u vlasništvu grada, županije ili države u situaciji gdje su pogodnosti i poticaji za trgovce mali ili ne postoje, a u svrhu njihovog lakšeg poslovanja i osiguranja opstanka.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari