HOK: Broj obrta u prošloj godini porastao je za 9,8 posto, male trgovine se zatvaraju

Hina
Predsjednik HOK-a, Dalibor Kratohvil, Foto: Hina/Tomislav Pavlek/siječanj 2024.godine

Broj obrta u prošloj godini porastao je za 10.027 ili 9,8 posto, pa ih je trenutačno u Hrvatskoj 112.180, istaknuo je predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dalibor Kratohvil, upozorivši i na glavne probleme obrtnika – nedostatak radne snage i nelojalnu konkurenciju.

Od problema s kojima se suočavaju obrtnici naveo je i obrazovni sustav koji ne odgovara potrebama tržišta rada, odnosno neadekvatan sustav strukovnog obrazovanja, potrebu za poreznim rasterećenjem, zatim problem masovne proizvodnje i uvoza jeftine robe te povećanje cijena svih ulaznih troškova, što obrtnicima otežava poslovanje.

Podsjetio je i na problem vezan uz ograničenje rada nedjeljom, čime su, kako ističe, pogođene male obiteljske trgovine. U HOK-u smatraju da mali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili neće raditi nedjeljom.

U zadnjih pet godina zatvoreno je oko 850 malih trgovina, a lani njih 120. Ceh trgovine HOK-a s nadležnim institucijama nastaviti dijalog na temu ograničenja rada nedjeljom“, rekao je Kratohvil.

Govoreći o planiranim aktivnosti HOK-a u ovoj godini, kazao je kako će Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika nastaviti pregovore i dijalog s Ministarstvom zdravlja oko pojednostavljenja dozvola higijenskog minimuma te s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike o mogućnosti uvođenja povremenog i privremenog zapošljavanja kroz korištenje kupona za sezonski rad u poljoprivredi.

Među planiranim aktivnostima HOK-a za ovu godinu su, kako prenosi Hina, i sufinanciranje nastupa obrtnika na domaćim i inozemnim sajmovima, zastupanje interesa obrtnika pred državnim tijelima, osnivanje Fonda solidarnosti, provođenje i razvoj strukovne izobrazbe, priprema i provedba projekata financiranih sredstvima EU.

9 Odgovora

  1. Zatvoriti velike trgovine i shoping centre nedeljom a malom obrtima i trgovinama ostaviti mogućnost izbora

  2. Logično, s obzirom da danas mali obrti uglavnom prodaju/rade online. Fizički aspekt trgovanja sve je sporiji i neisplativiji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari