HOK i ministarstvo gospodarstva zajednički će raditi na novom zakonu o obrtu

Hina
Predsjednik HOK, Dalibor Kratohvil, Foto: Hina/Tomislav Pavlek/siječanj, 2024. godine

Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) održalo je radni sastanak s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119.000 hrvatskih obrtnika.

Šušnjar je obrtnicima rekao kako su u Ministarstvu otvoreni za suradnju po svim pitanjima kako bi se postigli rezultati na dobrobit obrtništva.

Najavljen je, piše Hina, zajednički rad na novom Zakonu u obrtu koji će imati za cilj modernizirati obrtništvo, s naglaskom na segment koji će obuhvaćati posebno uređenje malih trgovina kako ograničenja rada nedjeljom ne bi štetila samozaposlenim obrtnicima i njihovim obiteljima.

Ministar je pozdravio takav prijedlog, istaknuo brojne prednosti postojećeg Zakona o trgovini za građane te izrazio svijest o specifičnim nišama u obrtništvu na koje takva ograničenja utječu u povećanoj mjeri, poput cvjećara i suvenirnica.

Predstavnici HOK-a su izrazili zahtjev za preuzimanjem vođenja Obrtnog registra, koji je sada u nadležnosti Ministarstva, u cilju jačanja komunikacije s obrtnicima prilikom otvaranja obrta, ali i tijekom njihovog rada.

Razgovaralo se i o reformi strukovnog obrazovanja koju HOK godinama zagovara i promiče, s naglaskom na učenju temeljenom na radu kao osnovi strukovnog obrazovanja.

Iz Komore su pozdravili najavljeno povećanje praga za paušalno oporezivanje na 50.000 eura naglasivši kako su u svojim zahtjevima argumentirali potrebno povećanje spomenutog praga na 60.000 eura, osobito s obzirom na inflaciju.

Također, istaknuli su potrebe za većim mogućnostima kreditiranja mikro i malih subjekata, za jednostavnijim pristupom sredstvima te lakšim i jednostavnijim pristupom europskim fondovima.

“Trebamo biti dio radnih skupina svih propisa i zakona koji utječu na život i rad nas obrtnika. Naša dužnost i obaveza je zastupati gotovo 119 tisuća naših članova te smo relevantan i neizostavan sugovornik po svim pitanjima koja se tiču hrvatskog obrtništva“, istaknuo je predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari