Dan HOK-a: Obrtništvo u Hrvatskoj zapošljava 231 tisuću osoba, Vlada RH priprema novi zakon

Hina
Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, na svečanosti HOK-a, Zagreb, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Obrtništvo je važna i bitna sastavnica hrvatskog gospodarstva i društva, istaknuto je na svečanoj Akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke (HOK), na kojoj su dodijeljena priznanja “Zlatne ruke” te su promovirani novi majstori i majstorice obrta.

Predsjednik HOK-a, Dalibor Kratohvil, rekao je da u Hrvatskoj danas djeluje 118.792 obrta, koji zapošljavaju više od 231 tisuću osoba. Broj obrta porastao je za deset posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 10.841 obrt.

“Naš rast ne znači da nam je lako, već da smo borbeni te nastavljamo dalje u smjeru rasta i razvoja”, rekao je Kratohvil te istaknuo važnost partnerstva obrtnika i Vlade RH.

“Suradnja je nužna za nastavak rasta obrtništva. Obrtnici trebaju daljnje porezno rasterećenje, strože kontrole neregistriranih djelatnosti i priliku za borbu s nelojalnom konkurencijom, lakši pristup kreditima i sredstvima iz EU fondova te prilagođavanje obrazovnog sustava potrebama tržišta rada”, rekao je predsjednik HOK-a.

Hina
Dan HOK-a, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić

Premijer Andrej Plenković na svečanosti je rekao kako je lijepo vidjeti da je od kada upravlja Vladom, broj obrtnika porastao za čak 43 tisuće, sa 75.000 obrta u 2016. na 118.000 koliko ih je danas, prenosi Hina. U prvih šest mjeseci ove godine, istakao je premijer, otvoreno je i sedam tisuća novih obrta.

„Brojnim mjerama u vremenu covid pandemije i energetske krize Vlada je pomogla obrtnicima da ostanu na nogama, da premoste različite probleme koje su imali. Drago mi je vidjeti da je obrtništvo kvalitetno, dobro, da se ulaže u centre kompetencije, u strukovno obrazovanje i da velik broj mladih vidi svoju budućnost u obrtništvu“, rekao je Plenković.

Najavio je i da će se u mandatu ove Vlade RH donijeti novi zakon o obrtu. Taj će projekt, kako je rekao predsjednik Vlade, nositi Ministarstvo gospodarstva u suradnji s HOK-om, kako bi se osigurao zakonski okvir i potražila najbolja rješenja, a predstavnici obrtničke komore bit će uključeni u različite radne skupine kada Vlada RH i ministarstva budu predlagala zakonske propise koji imaju odjeka na rad obrtnika.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari