HNB: Dug opće države iznosio 49,5 milijardi eura na kraju prvog tromjesečja 2024.

HNB, Foto: Financije.hr

U prvom tromjesečju ove godine, ukupno stanje konsolidiranog duga sektora opće države na kraju ožujka 2024. iznosilo je 49,5 milijardi eura, priopćili su iz Hrvatske narodne banke (HNB).

U odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine zabilježen je rast od 1,3 milijarde eura ili 2,6 posto, a u odnosu na isto razdoblje u 2023., dug je bio veći za 1,1 milijardu eura ili 2,3 posto.

Iz HNB-a navode da je, promatrano u odnosu na godišnji bruto domaći proizvod (BDP), ukupni dug na kraju ožujka 2024. iznosio 63,3 posto BDP-a, dok je na kraju ožujka lani taj je omjer iznosio 68,6 posto, što je smanjenje od 5,3 postotnih bodova na godišnjoj razini.

U odnosu na kraj prethodnog tromjesečja bilježi se povećanje omjera duga i BDP-a za 0,2 postotna boda.

Na godišnjoj razini, na smanjenje omjera duga i BDP-a od 5,3 postotna boda negativno je utjecala promjena nominalnog duga veća za 1,4 postotna boda, a povećanje nominalnog BDP-a pridonijelo je smanjenju omjera za 6,7 postotnih bodova.

Prema strukturi duga opće države po financijskim instrumentima, na kraju ožujka, najveći udio imaju dugoročni dužnički vrijednosni papiri i to 64,7 posto. Zatim su krediti i depoziti s 29,4 posto te kratkoročni dužnički vrijednosni papiri s 5,9 posto.

Iz HNB-a su istaknuli da su kratkoročni dužnički vrijednosni papiri porasli za 1,4 milijarde eura ili 89 posto u odnosu na ožujak lani i ostvarili najveći relativni porast u ukupnoj strukturi duga, s 3,2 posto na 5,9 posto.

16 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari