HGK: Potrebno jačati stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta do 2030.

Freepik.com
Potpisana zajdnička izjava o jačanju digitalnog tržišta u EU, Foto: Freepik.com/Ilustracija

Samo deset od 100 najvećih tehnoloških poduzeća prema tržišnoj kapitalizaciji dolazi iz Europske unije i samo je osam posto „jednoroga“ te digitalna poduzeća moraju biti sposobna brzo rasti ako žele ostati u EU. No, najperspektivnija poduzeća kao najveće prepreke s kojima se suočava jedinstveno digitalno tržište u Europi vide: prekomjerne propise, različita pravila u državama članicama, nedostatak ulaganja, pristup talentima i podacima.

Upravo zato, 27 europskih udruženja iz različitih djelatnosti unutar sektora digitalne tehnologije, uključujući i Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), potpisali su Zajedničku izjavu: Poziv na djelovanje za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta do 2030.

“Ključni izazovi svakako su kako osigurati dostatne financije za digitalnu tranziciju, te na koji način osigurati financiranje AI inovacija i ideja unutar EU. Rizični kapital je jedini pravi odgovor kako adresirati buduća financiranja i inovacije”, poručio je Alojzije Jukić, iz Udruženja za IT HGK.

U ovom Pozivu je istaknuto kako jedinstveno tržište predstavlja tridesetogodišnji savez koji je u srži europskog projekta i kojemu je hitno potrebna obnova. Jedinstveno tržište u pravom smislu riječi, na kojemu poduzeća upravljaju jednim tržištem u skladu s jednim skupom pravila, ima potencijal iskoristiti 719 milijardi eura tijekom pet godina i pomoći EU u privlačenju potrebnih ulaganja u iznosu od 745 milijardi EUR s ciljem postizanja dvojne tranzicije do 2030. godine.

Stoga su potpisnici definirali sedam područja koja zahtijevaju neodgodivu akciju, jedna od točaka je privlačenje i zadržavanje najboljih talenata.

“Kadrovi su jedan od ključnih izazova i tu je izuzetno puno prostora za napraviti ozbiljne iskorake. Ako promatramo danas vodeće ljude u najvećim tehnološkim tvrtaka u svijetu, jasno se uočava kako je tu veliki dio doseljenika iz azijskih zemalja koji su se školovali i gradili karijere u USA. EU nema dovoljno dobru prepoznatljivost fakulteta iz STEM područja na koja bi hrlili studenti iz cijeloga svijeta i ostajali u EU graditi svoje karijere. Isti problem imamo i unutar RH”, pojasnio je Jukić.

HGK/Press
Alojzije Jukić, Udruženje za IT HGK, Foto: HGK/Press

Poziv sadrži i popis područja koja zahtijevaju hitno djelovanje i sveobuhvatno izvješće s istaknutim glavnim problematičnim područjima koja onemogućavaju nesmetano poslovanje poduzeća unutar jedinstvenog tržišta te konkretne preporuke za njihovo rješavanje.

Područja koja zahtijevaju hitno djelovanje su stvaranje stvarnog tržišta poduzetničkog kapitala EU uklanjanjem birokratskih prepreka kako bi se privukli ulagači i inovacije unutar naših granica, zalaganje za rast poduzeća koja se bave umjetnom inteligencijom i ulaganja u razvoj umjetne inteligencije kao društvenog dobra, poticanje digitalne transformacije tradicionalnih industrija pojašnjenjem pravila o pristupu i razmjeni podataka u EU, uključujući zaštitu intelektualnog vlasništva, kibernetičku sigurnost i međudjelovanje Opće uredbe o zaštiti podataka (OUZP).

Također je potrebno jačati digitalnu otpornost Europe omogućavanjem digitalnog izvješćivanja u državama članicama po načelu “samo jednom” i konsolidacijom upravljanja u EU kako bi se maksimalno iskoristili raspoloživi stručnjaci za kibernetičku sigurnost.

„Maksimalno povećati mogućnosti nove 6G tehnologije u svakoj državi članici koordiniranjem politike spektra i uklanjanjem nepoticajnih mjera za ulaganje pružatelja infrastrukture“, navedeno je u priopćenju HGK.

Ističu i da je potrebno iz temelja promijeniti sustav pružanja javnih usluga s pomoću digitalizacije, uz osiguravanje troškovne učinkovitost i vrijednosti za porezne obveznike usklađivanjem zakona o nabavi i poticanjem paneuropske nabave, čime se novim digitalnim poduzećima koje opslužuju europski javni sektor omogućuje razmjeran rast u EU te omogućiti rastućim poduzećima zapošljavanje najboljih talenata pojednostavnjenjem postupaka za zapošljavanje u EU i inozemstvu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari