Hertz se kockao ulaganjem u električne aute i izgubio 440 milijuna dolara

Ilustracija Foto: Canva

Operater za iznajmljivanje automobila Hertz (HTZ) izvijestio je da je izgubio dodatnih 200 milijuna dolara zbog kockanja s električnim vozilima.

U svom izvješću o zaradi za prvo tromjesečje, Hertz je rekao da je “povećao” svoje prethodne planove smanjenja flote električnih vozila za dodatnih 10.000 električnih vozila, što je dovelo do toga da je tvrtka platila 195 milijuna dolara za amortizaciju vozila zbog otpisivanja vrijednosti električnih vozila koja idu na prodaju.

Tvrtka je prethodno priopćila da će prodati 20.000 električnih vozila iz svoje flote, što znači da će sada raspolagati s 30.000 električnih vozila u svojoj floti do kraja 2024. Hertz je do sada izgubio oko 440 milijuna dolara na ulaganju u električna vozila koje se nije isplatilo.

Hertzova EV flota – koja je nekoć iznosila 60.000 vozila, bit će smanjena na polovicu. Trećina Hertzov flote sastojala se od Teslinih auta, dok je ostatak dolazio od Polestara, Volva i Chevroleta.

Za ovo tromjesečje Hertz je izvijestio o prilagođenom gubitku od 1,28 USD po dionici, što je više od očekivanog gubitka od 0,44 USD po dionici. Hertz je izvijestio o prilagođenom gubitku neto dobiti od 392 milijuna dolara, više nego dvostruko od očekivanog gubitka od 147 milijuna dolara.

Dionice Hertza izgubile su 20 posto vrijednosti u trgovanju u podne.

Prošlog mjeseca, tadašnjeg izvršnog direktora Hertza, Stephena Scherra, koji je predvodio ambiciozni plan ulaganja u električna vozila, zamijenio je Gil West, bivši direktor GM-ove autonomne jedinice za električna vozila Cruise i, prije toga, operativni direktor Delta Air Linesa.

Hertz je rano prihvatio električna vozila, najavivši 2021. da će kupiti 100.000 Teslinih vozila u marketinškoj kampanji u kojoj glumi umirovljena zvijezda NFL-a Tom Brady. U to vrijeme, Hertz, koji je bio samo nekoliko mjeseci nakon bankrota, doživio je skok dionica od 10%, dok su i Tesline dionice skočile. Tesla je po prvi put dosegao tržišnu kapitalizaciju od 1 trilijuna dolara.

Hertz je također sklopio ugovor s Polestarom u veljači 2022. o kupnji 65.000 njegovih električnih vozila. Samo godinu dana kasnije je Hertz obavijestio Polestar da će pauzirati nabavu električnih vozila.

Dok Hertz smanjuje ponudu električnih vozila u svojoj floti, prodaja električnih vozila i dalje raste na maloprodajnoj razini, iako sporijim tempom. Financijski direktor GM-a Paul Jacobson rekao je ovaj tjedan nakon objave financijskog izvještaja da su električna vozila i dalje popularna među maloprodajnim kupcima, ali operateri voznih parkova, poput velikih korporacija, državnih tijela i lanaca za iznajmljivanje automobila, smanjuju kupnju.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari