Kineske vlasti očekuju cjenovni rat proizvođača električnih automobila

Pixabay.com
Električna vozila, ilustracija Foto: Pixabay.com

Kineske vlasti očekuju veliki cjenovni rat među proizvođačima električnih automobila i plug-in hibrida u ovoj godini, budući da bi ponudom trebali nadmašiti očekivanu potražnju.

Proizvođači će u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila, uključujući više od 110 modela vozila s pogonom na nove izvore energije, prenosi Hina, što će rezultirati žešćom konkurencijom, objavila je Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC).

Novi izvori energije obuhvaćaju baterije i kombinaciju fosilnih goriva i struje u plug-in modelima.

Potražnja za električnim vozilima i plug-in hibridima trebala bi porasti za 2,1 milijun vozila, ali tri vodeće marke malih električnih vozila čija brzina ne premašuje 40 kilometra na sat, BYD, Aito i Li Auto, planiraju povećati isporuke za 2,3 milijuna vozila, napominje komisija, što signalizira prekomjernu ponudu.

U takvim će uvjetima proizvođači nastojati privući kupce sniženim cijenama, uz dodatni poticaj nižih troškova baterija i načela ekonomije veličine, pa će se popusti u Shenzhenu, metropoli koja uvelike prihvaća električna vozila, kretati u rasponu od pet do deset posto, objavio je NDRC.

Najveće popuste nude BYD i Denza, čija su vozila u travnju jeftinija od 7,15 do 9,7 posto nego na početku godine, prema NDRC-u, a njihov primjer slijedi i Li Auto.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari