HERA dobila nepovoljno mišljenje za usklađenost poslovanja u 2021. i 2022. godini

Freepik.com
Plinovod, Foto: Freepik.com/wirestock

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dobila je nepovoljno mišljenje Državnog ureda za reviziju o usklađenosti poslovanja u 2021. i 2022. godini, između ostalog jer nije obavljala pojedine poslove nadzora vezanih za tržište energije, kao i zbog izostanka izvještavanja, objavljeno je u srijedu.

Nepovoljno mišljenje o usklađenosti poslovanja, istaknuli su revizori, izraženo je zbog značajnih nepravilnosti i propusta u provođenju različitih vrsta nadzora određenih odredbama zakona o regulaciji energetskih djelatnosti, kao i zbog drugih nepravilnosti i propusta u obavljanju djelatnosti, prenosi Hina.

Osim što nije bio imenovan predsjednik Upravnog vijeća, a agencija je imala tri člana tog vijeća, što je manje od broja koji predviđa zakon, najznačajnije nepravilnosti su se odnosile na to što unutarnjim aktima nije bio detaljno uređen način provedbe pojedinih osnovnih poslova utvrđenih odredbama gore spomenutog zakona, pri čemu je utvrđeno i da tijekom 2021. i 2022. godine agencija nije obavljala njime propisane poslove.

To se odnosi, pobrojali su iz ureda za reviziju, na nadzor transparentnosti funkcioniranja tržišta energije, nadzor stupnja otvorenosti, natjecanja i zlouporaba na tržištu energije i u opskrbi kupaca, nadzor ograničavajućih ugovora, nadzor slobode ugovaranja u pogledu ugovora o opskrbi s mogućnošću prekida te dugoročnih ugovora, nadzor povjerljivosti podataka kupaca o potrošnji energije, nadzor primjene propisanih kriterija za utvrđivanje pristupa sustavu skladišta plina te izvještavanje drugih mjerodavnih državnih tijela, Agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER), Europske komisije i drugih tijela Europske unije, odnosno podnošenje godišnjeg izvješća ACER-u i Europskoj komisiji

Odredbama europske uredbe o cjelovitosti i transparentnosti veleprodajnog tržišta energije, napominju iz ureda, određeno je da bi nacionalna regulatorna tijela, koja imaju sveobuhvatno razumijevanje kretanja na tržištima energije, u svojim državama članicama trebala imati ulogu osiguravanja učinkovitog nadzora tržišta na nacionalnoj razini te da su suradnja ACER-a i nacionalnih tijela potrebni radi osiguravanja nadzora i transparentnosti tržišta energije. Štoviše, određeno je da nacionalna regulatorna tijela bez odgađanja obavještavaju ACER ako imaju utemeljene razloge za sumnju da se u toj državi članici ili u drugoj državi članici izvršavaju ili su izvršena djela kojima se krši navedena uredba, napisali su između ostalog iz ureda za reviziju u svom obrazloženju.

Zaključno, istaknuli su iz revizijskog ureda, HERA nije obavljala nadzor u skladu s odredbama navedene uredbe, a u vrijeme obavljanja revizije, u srpnju 2023., nije imala pristup podacima koje s veleprodajnih tržišta prikuplja ACER, iz razloga jer nije ispunila zahtjeve za osiguranje informacijske sigurnosti. Utvrđeno je i da nije izgrađena izdvojena računalna mreža za potrebe provedbe uredbe, kao i da obavijesti o uočenim nepravilnostima nisu dostavljane ACER-u.

“Programima rada i razvoja Agencije za 2021. i 2022. utvrđeno je da će Agencija u cilju poboljšanja komunikacije i veće poslovne učinkovitosti izgraditi izdvojenu računalnu mrežu za potrebe provedbe navedene uredbe uz uvođenje sustava upravljanja informacijskom sigurnošću, što nije učinjeno”, napomenuto je.

Od ostalih nepravilnosti, Državni ured za reviziju je uočio da je HERA u pojedinim slučajevima izdavala dozvole za obavljanje energetskih djelatnosti, a da energetski subjekti nisu dostavili dokaze da sa zaposlenicima imaju zaključen ugovor o radu, kao i da pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji nisu obuhvaćeni poslovi nadzora povjerljivosti podataka kupaca o potrošnji energije te nadzora primjene propisanih kriterija za utvrđivanje pristupa sustavu skladišta plina.

Za utvrđene nepravilnosti i propuste dana su 23 naloga i preporuke, čija bi provedba pridonijela većoj usklađenosti poslovanja sa zakonima i unutarnjim aktima te višoj razini javne odgovornosti za racionalno upravljanje javnim sredstvima, poručili su iz Ureda za reviziju, koji po već poznatoj proceduri sva svoja izvješća, pa tako i ovo, dostavlja Hrvatskom saboru i DORH-u.

Podsjetimo, Hrvatski sabor je još u studenome lani formalno potvrdio razrješenje predsjednika Upravnog vijeća HERA-e Danijela Žambokija na osobni zahtjev. Žamboki je s čela HERA-e otišao nakon što su se on, ali i sama agencija, našli na udaru kritika javnosti zbog sporne uloge u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari