HANFA upozorava na lažne poruke u njeno ime

Pixabay.com
Upozorenje HANFA-e, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.

U tim porukama koristi se lažni memorandum i logotip HANFA-e te se građane na razne načine zastrašuje i navodi na uplate na račune prevaranata. U najnovijim dopisima poziva ih se na tzv. uplatu poreza na dobit nastale uslijed trgovanja kriptovalutama. U njima se napominje da je građanin dužan po primitku dokumenta odgovorom na e-mail zatražiti podatke računa za uplatu, čime ga se uvlači u komunikaciju i prijevaru“, navode iz HANFA-e.

U takvoj se situaciji našla građanka koja je uputila pritužbu HANFA-i. Ona je dobila dopis na fiktivnom memorandumu HANFA-e s potpisom predsjednika Upravnog vijeća, u kojem ju se obavještava o takozvanom dospijeću oporezivih sredstava na njezin osobni bankovni račun te se od nje traži uplata poreza kako bi mogla povući ta sredstva.

U dopisu se navodi IBAN njezina računa u banci u Hrvatskoj, opisuju se različite regulative na osnovi kojih bi trebala uplatiti porez u iznosu od deset posto od ukupne dobiti ostvarene tijekom trgovanja na tržištu kriptovaluta s inozemnim društvom te se poziva da pošalje e-mail kako bi dobila podatke banke za uplatu spomenutog iznosa poreza. Nakon odgovora na dopis dobila je upute oko uplate poreza u banci sa sjedištem u Poljskoj, kojoj je spomenuti iznos nažalost i uplatila.

Još jednom napominjemo da se HANFA ne bavi izdavanjem dokumenata u vezi s porezima niti je to njezina nadležnost te da je već iz samog dokumenta (iz gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, ekavice) vidljivo da je riječ o lažnom dokumentu“, priopćeno je iz HANFA-e.

Iz HANFA-e pozivaju građane da ne nasjedaju na lažne poruke te da se u slučaju bilo kakvih nedoumica jave direktno na telefon HANFA-e: 01/6173-200 ili e-mail: info@hanfa.hr.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari