Grčki poljoprivrednici odlaze iz Atene, noć proveli ispred parlamenta

Hina/Epa
Prosvjed poljoprivrednika, Grčka, Foto: Hina/Epa, Asris Martakos

Grčki poljoprivrednici maknuli su svoje traktore iz središta Atene nakon što su proveli noć ispred parlamenta, prosvjedujući protiv povećanja troškova goriva i proizvodnje. Najmanje 8.000 farmera, pčelara i stočara sudjelovalo je u prosvjedu na trgu Sintagma.

Izrazili su nezadovoljstvo, kao i poljoprivrednici diljem Europe, koji kažu da se suočavaju s većim troškovima i porezima, birokracijom, pretjeranim ekološkim propisima i konkurencijom jeftinog uvoza, prenosi Reuters.

“Napravili smo korak i sada čekamo rezultat”, rekao je farmer Konstantinos Kyriakopoulos.

Poljoprivrednici također kažu da su pogođeni klimatskim promjenama, s nepredvidivim poplavama, ekstremnim vrućinama i požarima koji njihov posao čine još opasnijim.

Prethodno su tjednima blokirali ceste i granične prijelaze dok su njihovi sindikati pregovarali s konzervativnom vladom premijera Kyriakosa Mitsotakisa o financijskim olakšicama.

Vlada Grče je do sada nudila popuste na račune za struju i produženje povrata poreza na dizel za poljoprivredu do kraja 2024. Također je rekla da je voljna razgovarati o trajnijoj shemi povrata poreza, ali da nema daljnjih koncesija ove godine.

“Naša je odluka da sada napustimo Atenu i do sutra ćemo odlučiti o našim daljnjim koracima”, rekao je Rizos Maroudas, čelnik sindikata poljoprivrednika u poljoprivrednom gradu Larisi u središnjoj Grčkoj.

Prosvjeduju i poljoprivrednici izvan Europe. U Indiji je policija ispalila suzavac kako bi rastjerala tisuće farmera dok su pokušavali nastaviti marš prema Delhiju nakon što su odbili vladinu ponudu o cijenama njihovih proizvoda.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari