Google će prikazivati manje odgovora generiranih umjetnom inteligencijom zbog mnogih grešaka

Umjetna inteligencija, ilustracija. Foto: Rahulp9800/Pexels

Google je odlučio smanjiti broj odgovora koje je generirala umjetna inteligencija u njihovoj tražilici nakon što je ta značajka napravila pogreške zbog kojih su postali predmetom poruge, uključujući prijedlog korisnicima da stave ljepilo u umak za pizzu.

Business Insider piše kako je Google prije dva tjedna za američke korisnike predstavio AI Overviews, opciju koja postavlja sažetke rezultata pretraživanja generirane umjetnom inteligencijom na vrh stranice.

Tijekom posljednjih nekoliko dana, korisnici, uključujući stručnjaka za SEO, uočili su puno manje odgovora generiranih AI-jem pa su posumnjali da ih je tehnološki div spustio na nižu razinu nakon kritika.

AI značajku dok koristite tražilicu, dodaje Business Insider, i dalje nije moguće isključiti.

Googleova voditeljica pretraživanja, Liz Reid, potvrdila je u objavi na blogu da se tvrtka odlučila uhvatiti u koštac s nekima od tih problema.

Spomenute promjene dolaze nakon što su nedavni primjeri AI-jevih odgovora koji su pošli po zlu, uključujući i lažne fotografije, preplavili internet.

Među njima su bili i oni u kojima se tvrdilo da je Barack Obama bio muslimanski predsjednik, da u Africi nema zemalja koje počinju slovom K te da bi ljudi trebali jesti “barem jedan mali kamen dnevno”.

Google je uveo i nove oblike zaštite koji uključuju detektiranje “besmislenih upita”, ograničavanje satire ili humora te uvođenje ograničenja za upite gdje rezultati umjetne inteligencije ne bi bili od pomoći jer nemaju dovoljno podataka o toj temi.

Reid je u spomenutoj objavi napomenula i da tvrtka već ima postavljene sustave koji ne prikazuju vijesti generirane umjetnom inteligencijom vezane uz zdravstvene upite kao što su oni koji potiču žene na pušenje tijekom trudnoće.

13 Odgovora

  1. Ne mogu vjerovati, “prijedlog korisnicima da stave ljepilo u umak za pizzu”, ono kad google postane sarkastičan haha.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari