Generali ostvario rekordne rezultate uz ubrzani rast dividende

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4d/Palazzo_delle_Assicurazioni_Generali_in_Florence_9.JPG/2048px-Palazzo_delle_Assicurazioni_Generali_in_Florence_9.JPG
Generali, Firenca, Italija Foto: Wikimedia Commons/Freepenguin

Generali je izvijestio o rekordnim rezultatima uz ubrzani rast dividende po dionici. Rezultati su predstavljeni na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, Upravni odbor Assicurazioni Generali, te je istovremeno odobrio konsolidirana financijska izvješća i nacrt financijskih izvješća matičnog društva za 2023. godinu.

Predložena dividenda po dionici od 1,28 eura, odnosno 10,3 posto u odnosu na godinu ranije, potvrđuje snažan fokus Grupe na naknade dioničarima i postiže kumulativni cilj dividende za razdoblje 2022.-2024. godine, navode u priopćenju.

Bruto zaračunate premije porasle su na 82,5 milijardi eura, što predstavlja rast od 5,6 posto, potaknute značajnim rastom neživotnih osiguranja od 12 posto.

Operativni rezultat također se snažno povećao i dosegao rekordnih 6,87 milijuna eura, uz rast u svim linijama poslovanja, odražavajući otpornost i diverzifikaciju izvora dobiti.

Konkretno, poslovni rezultat segmenta neživotnog osiguranja porastao je na 2.902 milijuna eura, za 15,8 posto više nego u 2022. godini, kombinirana kvota poboljšana je na 94 posto, vođena nižim omjerom gubitaka, prvenstveno zahvaljujući većem učinku diskontiranja i nižem nediskontiranom kombiniranom omjeru trošenja, kompenzirajući značajan utjecaj prirodnih katastrofa.

Rezultati Generali Grupe, Foto: PR

Operativni rezultat u segmentu životnog osiguranja bio je solidan na 3.735 milijuna eura, a marža novih poslova ostvarila je blagi rast na 5,78 posto. Operativni rezultat u segmentu upravljanja imovinom porastao je na 1.001 milijun eura iliti 4,9 posto više nego 2022., potaknut snažnim doprinosom Bance Generali.

Kako je poručio CEO Generali Grupe Philippe Donnet, Grupa je u najboljoj formi u kojoj je ikad bila kao profitabilan, diversificiran igrač u osiguranju i upravljanju imovinom.

“Snažna izvedba Generalija u 2023. godini, potkrijepljena rekordom u operativnom i neto rezultatu s pozitivnim doprinosom svih segmenata, pokazuje uspješno izvršenje naše strategije ‘Lifetime Partner 24: Driving Growth’. Zahvaljujući našoj snažnoj novčanoj i kapitalnoj poziciji, ubrzavamo rast dividendi za naše dioničare”, poručio je Donnet.

11 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari