Francuska: Slabija prodaja šampanjca u 2023. godini

pixabay.com
Pjenušac, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Prodaja i izvoz šampanjca smanjit će se u ovoj godini pod pritiskom inflacije, procjenjuje francuska udruga proizvođača Comite Chamapagne, istaknuvši i visoku poredbenu osnovicu u postpandemijskoj 2022. godini.

U ovoj će godini, piše Hina, francuski proizvođači prodati 315 milijuna boca šampanjca, procijenili su u udruzi, što je za 3,4 posto manje nego u 2022.

U prvoj polovini godine prodano je 125,8 milijuna boca, za 4,7 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Izvezeno je 77,7 milijuna boca, za 3,7 posto manje. Na domaćem tržištu prodaja je pala za 6,3 posto, na 48,1 milijun boca.

„Pad prodaje u Francuskoj pripisuje se inflaciji”, kažu u ovoj udruzi, dok je izvoz teško uspoređivati zbog snažnih rezultata u prvoj polovini prošle godine, povezanih s ukidanjem pandemijskih ograničenja. Dodaju i da su skloniji ocjeni da se situacija normalizirala, nakon razdoblja “post-covid tuluma”.
U iduće tri godine prodaja bi se po procjenama proizvođača trebala zadržati na ovogodišnjoj razini.
Berba bi u regiji Champagne trebala početi u prvih 10 dana rujna i trebala bi biti dobra, tvrde iz ove Udruge, s obzirom na ograničenu štetu od tuče i mraza, tek mjestimičnu pojavu plijesni i dobro formirane bobice. Problem bi mogla biti moguća niska razina podzemnih voda.

Udruga je propisala maksimalni prinos grožđa za proizvodnju šampanjca od 11,4 tone po hektru na površini od ukupno 33.700 hektara. U 2022. maksimum je iznosio 12 tona po hektru. Proizvodnja je ograničena kako bi se osigurale cijene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari