Francuska dobila najmlađeg premijera – imenovan Gabriel Attal

https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Gabriel_Attal#/media/File:FIBD2019GabrielAttal.jpg
Gabriel Attal, novi premijer Francuske, Foto: Wikimedia Commons/Selbymay

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je dosadašnjeg ministra obrazovanja, Gabriela Attala, (34) svojim novim premijerom. Attal tako postaje najmlađi i prvi otvoreno homoseksualni premijer u francuskoj povijesti.

„Znam da mogu računati na tvoju energiju i predanost provedbi projekta revitalizacije i regeneracije koje sam najavio”, napisao je predsjednik Macron na platformi društvenih medija X.

Imenovanje Gabriela Attala neće nužno dovesti do bilo kakvog velikog političkog pomaka, ali signalizira želju Macrona da odstupi od prošlogodišnjih nepopularnih mirovinskih i imigracijskih reformi i poboljša izglede svoje centrističke stranke na izborima za EU u lipnju, ocijenio je Reuters.

Attal nasljeđuje Elisabet Borne (62), tek drugu ženu na toj poziciji u Francuskoj. Njezinih godinu i pol na dužnosti obilježili su mjeseci prosvjeda zbog reforme mirovina i nereda zbog policijskog ubojstva tinejdžera sjevernoafričkog podrijetla. Također, njena ostavka dolazi samo pet mjeseci prije izbora za Europski parlament te Olimpijskih igara.

Bez radne većine u parlamentu, Macron se borio da progura program reformi za drugi mandat koji je skrenuo udesno dok nastoji prikupiti podršku među konzervativnim glasačima kako bi se suprotstavio rastućoj popularnosti krajnje desnice.

Predsjednikova vladajuća stranka zaostaje za strankom krajnje desničarske čelnice Marine Le Pen za oko osam do deset postotnih bodova u anketama. Očekuje se i da će euroskeptici ostvariti rekordne dobitke uslijed široko rasprostranjenog javnog nezadovoljstva zbog porasta životnih troškova i neuspjeha europskih vlada da obuzdaju migracijske tokove.

Novi premijer posljednjih je mjeseci pak proglašen jednim od najpopularnijih francuskih političara. Macronov lojalist, postao je poznato ime u francuskoj politici kao glasnogovornik vlade tijekom pandemije COVID-a i stekao reputaciju glatkog komunikatora.

Macronu i Attalu, procjenjuje Reuters, moglo bi trebati nekoliko dana da imenuju novu vladu.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari