Francuska će dobiti 15 milijardi eura stranih ulaganja

Freepik.com
Novac, ilustracija Foto: Freepik.com/wirestock

Ovogodišnji summit “Odaberi Francusku”, događaj čiji je cilj privlačenje stranih ulaganja, rezultirat će ulaganjima u vrijednosti od 15 milijardi eura, što je više u odnosu na iznos od 13 milijardi eura u 2023., priopćilo je francusko predsjedništvo.

Summit ima za cilj ojačati reputaciju Pariza kao vodećeg europskog poslovnog središta budući da se Francuska, drugo najveće gospodarstvo u eurozoni, suočava s problemima zbog proračunskog deficita i slabog gospodarskog rasta u prvom tromjesečju. Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas otvara summit.

Pariz je također zaostajao za New Yorkom i Londonom kao globalnim financijskim središtima. Istraživanje tvrtke Z/Yen objavljeno u ožujku 2024. proglasilo je New York najvećim financijskim središtem svijeta, s Londonom na drugom mjestu.

Francusko predsjedništvo priopćilo je da strana ulaganja dolaze iz 56 različitih poslovnih projekata, uključujući sektore tehnologije, umjetne inteligencije (AI) i financija.

Microsoft je kazao da će uložiti četiri milijarde eura u Francusku, dok je tijekom vikenda Francuska rekla da će Amazon najaviti ulaganje od 1,2 milijarde eura na summitu.

Zdravstvene tvrtke Pfizer i AstraZeneca također su najavile ulaganja u ukupnom iznosu od gotovo milijardu dolara, prenosi Reuters.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire sastat će se s izvršnim direktorima JPMorgana, Goldman Sachsa i Morgan Stanleya, između ostalih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari