Eurostat: Najviše cijene ulaganja zabilježene su u Njemačkoj, a najniže u Hrvatskoj

Freepik.com
Foto: Freepik.com

Prošle godine najviše razine cijena za ulaganja među državama EU-a zabilježene su u Njemačkoj, 24 posto iznad prosjeka EU-a, dok je Hrvatska bila najjeftinija država kada je riječ o ulaganjima, tako je kod nas razina cijena bila za 36 posto ispod prosjeka EU-a, prema podacima Eurostata, statističkog ureda Europske unije.

Statističari su naveli da su rezultati istraživanja izraženi u indeksima razina cijena koji daju usporedbu razina cijena u zemljama članicama u odnosu na prosjek EU-a.

Najskuplja zemlja za strojeve, opremu i druge proizvode bila je Švicarska s indeksom razine cijena od 118, a najjeftinija je Hrvatska s 91. Švicarska je bila najskuplja zemlja i za metalne proizvode i opremu, te za softver. Nasuprot tome, Hrvatska je bila najjeftinija zemlja za ukupne strojeve i opremu, kao i za potkategoriju transportne opreme.

Najskuplje zemlje za građevinske investicije u prošloj godini bile su Njemačka, Švicarska i Švedska s indeksima razina cijena od 145, 144 i 137. S druge strane, Hrvatska je bila među zemljama u kojima su najjeftinija ulaganja u građevinarstvo, s razinama cijena ispod 50 posto prosjeka EU-a.

Eurostat je za 2023. objavio i razine cijena izdataka za konačnu potrošnju kućanstava. Najviše cijene zabilježene su u Danskoj, oko 143 posto prosjeka EU-a. Na drugom mjestu je Irska sa 142 posto, a na trećem Luksemburg sa 135 posto. Istodobno, naniže cijene zabilježene su u Bugarskoj i Rumunjskoj, svaka po 60 posto, a nakon njih je Poljska sa 66 posto.

Pixabay.com
Novac, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Najniže razine cijena alkohola i duhana zabilježene su u Bugarskoj, oko 66 posto prosjeka EU-a, slijede Poljska sa 77 posto i Rumunjska s 85 posto. S druge strane, najviše razine zabilježene su u Irskoj i to 211 posto, u Finskoj 170 posto, a u Danskoj 133 posto.

“Ova velika varijacija cijena uglavnom je posljedica razlika u oporezivanju tih proizvoda”, navodi Eurostat.

Restorani i hoteli su na drugom mjestu po razlici u razini cijena, pri čemu su najniže razine cijena zabilježene u Bugarskoj, 52 posto prosjeka EU-a, u Rumunjskoj su 65 posto, a Mađarskoj 72 posto. Najviše su pak u Danskoj i to 152 posto, zatim je Finska sa 129 posto, a nakon nje Irska sa 128 posto.

Odjeća je na trećem mjestu po varijacijama u razini cijena, a najjeftinije cijene odjeće su u Španjolskoj, 81 posto. Bugarska je druga po razini cijena odjeće s 82 posto, a zatim Mađarska s 88 posto. Najskuplja odjeća je u Danskoj, 131 posto. Nakon nje su Češka sa 126 posto i Estonija sa 118 posto.

Razlike su također zabilježene kod hrane i bezalkoholnih pića. Cijene su varirale od 74 posto prosjeka EU-a u Rumunjskoj do 119 posto u Luksemburgu. Kod opreme za osobni prijevoz varirale su od 90 posto u Slovačkoj do 129 posto u Danskoj, a kod potrošačke elektronike od 92 posto u Italiji do 113 posto u Francuskoj.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari