Cijene hrane porasle i u svibnju, najviše poskupjele žitarice i mlijeko

Pixabay.com
Poskupjeli žitarice i mlijeko, Foto: Pixabay.com

Cijene hrane blago su porasle u svibnju budući da je poskupljenje žitarica i mlijeka i mliječnih proizvoda prevagnulo nad jeftinijim šećerom i biljnim uljima, izvijestila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu – FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda ove organizacije porastao je u svibnju za 0,9 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u travnju i iznosio je u prosjeku 120,4 boda. U odnosu na isti prošlogodišnji mjesec cijene su u svibnju bile niže za 3,4 posto.

Novi podaci pokazuju da su u travnju cijene stagnirale, prenosi Hina, nakon što su u ožujku na mjesečnoj razini porasle prvi puta od rujna prošle godine.

Najviše su u svibnju poskupjele žitarice, za 6,3 posto u odnosu na travanj, odražavajući skok cijena pšenica pod utjecajem bojazni da bi nepovoljni vremenski uvjeti mogli naškoditi urodu u Sjevernoj Americi, Europi i crnomorskoj regiji. Poskupio je i kukuruz, zbog pojave bolesti u Argentini i nepovoljnih vremenskih uvjeta u Brazilu.

Zamjetno su u svibnju porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,8 posto u odnosu na travanj, odražavajući pojačanu potražnju u maloprodajnom i uslužnom sektoru uoči ljetnih praznika i procjene tržišta da će proizvodnja u zapadnoj Europi možda biti slabija nego u prethodnim godinama.

Najviše je pak u svibnju pojeftinio šećer, za 7,5 posto u odnosu na travanj, zahvaljujući dobrom početku žetvene sezone u Brazilu. Uteg cijenama bio je i pad cijena nafte, budući da proizvođači očekuju slabiju potražnju za etanolom.

Biljna ulja pojeftinila su za 2,4 posto, odražavajući pad cijena palminog ulja koji je nadjačao blago poskupljenje sojinog i suncokretovog ulja, izračunali su u FAO-u, istaknuvši smanjenu dostupnost izvoza iz crnomorske regije.

Cijene mesa bile su, u prosjeku, stabilne iako je poskupljenje svinjetine i ovčetine neutraliziralo cijene peradi i govedine.

Pixabay.com
Meso, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Rekordna proizvodnja žitarica

Proizvodnja žitarica porasla je lani za 1,2 posto, na rekordnih 2,847 milijardi tona, ponajprije zahvaljujući skoku proizvodnje kukuruza, izvijestio je FAO u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica.

U novoj sezoni 2024/2025. proizvodnja bi se trebala zadržati na rekordnoj razini, pokazuju podaci FAO.

Globalna proizvodnja kukuruza i pšenice trebala bi se smanjiti, procjenjuju u FAO-u, signalizirajući istodobno da će vjerojatno uskoro dodatno sniziti prognozu zbog nepovoljnih vremenskih prilika u crnomorskoj regiji. Protuteža bi trebala biti veća proizvodnja raži, riže i sirka, napominju.

Potrošnja žitarica trebala bi u novoj sezoni neznatno porasti i dosegnuti novu rekordnu razinu, od 2,851 milijardu tona, potaknuta pojačanom konzumacijom hrane, posebno riže.

Zalihe žitarica vjerojatno će na kraju nove sezone, u srpnju iduće godine, biti veće za 1,5 posto nego na njezinom početku i dosegnuti rekordnih 897 milijuna tona, procjenjuju u FAO-u.

Trgovina žitaricama trebala bi se pak u 2024/2025. smanjiti za 1,3 posto, na 481 milijun tona, uglavnom zbog slabije prodaje kukuruza.

18 Odgovora

  1. Baš me briga. Skuham si juhicu od divlje koprive i brezine kore i gledam Večeru za 5.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari