Poskupjelo 1066 artikala od kraja 2022. godine: Potrošačka košarica je sad oko 950 eura

Potrošačka košarica, ilustracija Foto: Canva, kretanje-cijena.hr

Hrvatska, unatoč rastu BDP-a, plaća i mirovina, i dalje ne može zaustaviti porast inflacije, koja iznosi 4,1 posto, što nas svrstava u sam vrh kada je riječ o inflatornom udaru u zemljama Europske unije. Istodobno, globalno su porasle cijene hrane, posebno mesa, i košarica prosječnog potrošača u Hrvatskoj opet je poskupjela u odnosu na ožujak prošle godine.

Iako je Vlada RH, šestim paketom mjera za pomoći kućanstvima i gospodarstvu, donesenim sredinom ožujka, ostavila ograničenja na 30 prehrambenih artikala i artikala potrebnih za život, u kupnji se to malo osjeti – uz inflaciju, cijene goriva i gnojiva te klimatske promjene. 

Ni aplikacija Kretanje cijena, koju je sačinilo ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja još prije nešto više od godinu dana, s ciljem javnog prikazivanja cijena u Hrvatskoj, nije ublažila cjenovne udare.

Tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je prilikom predstavljanja same aplikacije da nema iluziju da može ograničiti cijene u državi.

“Ne radimo ovo iz hira, ne interveniramo prema tržištu zato što to želimo, nego zato što živimo u kriznim vremenima. A ovakav način će omogućiti građanima da vide tko je korektan, a tko ne”, poručio je tada Filipović.

Godinu dana kasnije, iluzija apsolutno nema, jer cijene ne prestaju rasti.

Prema aplikaciji Kretanje cijena, koja je ažurirana 15. travnja, za potrošačku košaru od 350 artikala, potrebno je, ukoliko se opskrbljujete u Konzumu, 956,04 eura a to je jeftinije za 2,65 posto u odnosu na 31. prosinca 2022. godine. Ako kupujete u Tommyju, za 365 artikala ćete izdvojiti 929,28 eura što je u odnosu na kraj 2022. godine jeftinije za 7,07 posto a kupnja u KTC-u iznosit će 950,74 eura za 349 artikala.

Poskupilo je, u odnosu na 31. prosinca 2022. godine, 1.066 artikala, pojeftinilo ih je 673 a cijenu je zadržalo njih 564.

Povrće i voće iz uvoza

Najviše cijene su kod povrća, gdje je kelj nepoznatog porijekla poskupio 115,94 posto i to od sredine ožujka prošle godine. Cijena mu po kilogramu iznosi 1,49 eura. Mrkva je sljedeća – poskupjela je 102,38 posto i sad joj je cijena 1,65 eura.

Pixabay.com
Kelj – među najskupljim, Foto: Pixabay.com

Domaća paprika babura treća je na listi, poskupjela je od 31. prosinca 2022. godine 91,28 posto te je za kilogram potrebno 3,29 eura. I brokula je skuplja te vam je za kilogram ovog povrća, hrvatskog podrijetla, potrebno tri eura, što je za oko 13 posto više u odnosu na kraj 2022. godine.

Jabuke iz uzvoza koštaju 1,59 eura po kilogramu i skuplje su za 60,61 posto u odnosu na sredinu ožujka prošle godine. Hrvatska rajčica košta tri do šest eura, u zavisnosti od proizvođača, i od kraja 2022. godine je poskupjela za više od 50 posto.

Pet kilograma krumpira, čije podrijetlo nije navedeno, je četiri eura, što ga čini skupljim za 20 posto u odnosu na ožujak 2023. godine. Na tržnicama, pak, kilogram mladog krumpira, za kojeg se tvrdi da je domaći, iznosi 2,5 eura. Luk crveni skuplji je za 36,25 posto u odnosu na isti period te vam je za kilogram ove namirnice potrebno 1,09 eura.

Većina povrća i voća u ovo doba godine stiže nam iz Nizozemske, Španjolske, Turske, Francuske, Grčke ali i Indije.

Cijene mesa uglavnom na istoj razini

Zamrznuti file oslića od 400 grama košta 5,29 eura, što je 33,92 posto skuplje u odnosu na 15. ožujka 2023. godine. Konzerva tunjevine u biljnom ulju skuplja je za 14,73 posto u odnosu na prije godinu dana, te je za 105 grama odnosno 73,5 grama tunjevine potrebno 3,35 eura. Ako pak želite tunu u maslinovom ulju, za to će vam biti potrebno 3,72 eura, što je također skuplje za oko 12 posto u odnosu na ožujak 2023. godine.

Pixabay.com
Cijene mesa trenutno na istim razinama, Foto: Pixabay.com

Svinjska slabina i leđa s kostima skuplji su za 22 posto od kraja 2022. godine te je za kilogram potrebno šest eura. Ostale kategorije mesa, prema podacima sa stranice Kretanje cijena, uglavnom su u ovom periodu zadržale cijenu. Kilogram svinjskog buta je 5,57 eura, Vindijino pile 3,31 euro.

Cijene su uglavnom zadržali i svi tipovi brašna, kruha, peciva i tjestenine.

Među artiklima koji su pojeftinili, najveći broj je sredstava za čišćenje, održavanje higijene i deterdženata. Pojeftinilo je i ulje – ali uvozno, podrijetlom iz Srbije, te se može naći za 1,29 eura. Ulje iz Hrvatske je skuplje za oko 20 eurocenti.

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za veljaču je iznosila 1.248 eura, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, objavljenim sredinom travnja.

Ako vam je za kupovinu osnovnih namirnica potrebno 950 eura na mjesečnoj razini, pravo je pitanje – što sve možete s preostalih 300 eura.

16 Odgovora

  1. Što reči… umjesto da cinene naprave prihvatljivima sto ce automatski dovesti i do toga da ljudi kupuje te proizvode i bolji bi profit izbukli tsko nego vako.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari