Europske burze prate svijet, na Zagrebačkoj najatraktivnija dionica Valamar Riviere

Pixabay.com
Burze, Foto: Pixabay.com

Na europskim su burzama cijene dionica blago porasle, kao i na Wall Streetu, pa su na putu dobitaka peti tjedan zaredom.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u plusu 0,3 posto. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,11 posto, na 7.657 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 posto, na 16.829 bodova, a pariški CAC 0,34 posto, na 7.600 bodova.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle, nakon što su na posljednjoj sjednici u ovoj godini čelnici Europske središnje banke (ESB) odlučili zadržati kamatne stope nepromijenjene.

Analitičari procjenjuju da je ESB, baš kao i američki FED, završio ciklus povećanje kamatnih stopa i da iduće godine slijedi smanjenje kamata.

Na Zagrebačkoj su burzi, uz skroman promet, Crobex indeksi porasli su četvrti dan zaredom, pa su tako na putu dobitaka treći tjedan zaredom. Crobex indeks bio je u plusu 0,23 posto, na 2.479 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,22 posto, na 1.517 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 100 tisuća eura, otprilike 25 tisuća više nego dan ranije.

Najveći promet, 72 tisuće eura, ostvaren je dionicom Valamar Riviere, kojoj je cijena porasla 0,45 posto, na 4,51 euro. S prometom od oko 15 tisuća eura slijedi dionica Zagrebačke banke, kojoj cijena stagnira na 14 eura.

Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od 10 tisuća eura. Ovotjednim dobicima Crobexi prate rast indeksa na najvažnijim svjetskim i europskim burzama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari