Europska komisija razmatra mehanizme za kontrolu uvoza žitarica iz Ukrajine

Pixabay.com
Žito, ilustracija Foto: Pixabay.com

Europska komisija razmatra mehanizme koji bi istočnim članicama EU omogućili ograničenje uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uz produljenje liberalizacije europsko-ukrajinske trgovine do lipnja 2025. godine. U lipnju 2022., EU je ukinula uvozne carine, kvote i zaštitne trgovinske mjere na uvoz iz Ukrajine kako bi podržala ukrajinsko gospodarstvo u uvjetima ruske invazije.

Jeftine ukrajinske žitarice izazvale su nezadovoljstvo poljoprivrednika u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom, poput Poljske i Mađarske, prenosi Hina. Upozorili su da ne mogu konkurirati niskim cijenama ukrajinskih proizvoda i da gube prihode.

Povjerenik EU-a za trgovinu, Valdis Dombrovskis, rekao je da će Komisija predstaviti prijedlog za novo razdoblje do lipnja 2025., koji će uzeti u obzir situaciju u njihovom poljoprivrednom sektoru. Važeći trgovinski aranžman uključuje zaštitne mjere, ali one se primjenjuju samo ako se negativni utjecaj proširi na cijelo tržište EU-a.

“Tražimo najbolja rješenja, uključujući moguće zaštitne mjere koje se ne bi aktivirale ne samo u slučaju poremećaja na tržištu EU-a u cjelini, već i u slučaju poremećaja u jednoj ili nekoliko država članica”, kazao je Dombrovskis.

Komisija razmatra mogućnosti zaštite najosjetljivijih proizvode, izjavio je povjerenik EU-a, dodajući da je o tome razgovarao s ministrima poljoprivrede Poljske i Mađarske.

Neimenovani diplomat EU rekao je da bi plan Bruxellesa skupini članica omogućio brzu reakciju u početnoj fazi koja bi trajala četiri mjeseca. Komisija bi trebala ocijeniti njihove mjere u roku od tri tjedna, dodao je. Bruxelles bi istodobno potaknuo Ukrajinu da se u većoj mjeri uskladi sa standardima EU-a.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je da je velika količina jeftinih ukrajinskih žitarica uništila tržišta u srednjoj Europi.

“Zabranili smo uvoz ukrajinskog žita i nekih poljoprivrednih proizvoda i željeli bismo zadržati tu mjeru. Voljeli bismo se vratiti izvornom sporazumu o tranzitu ukrajinskog žita”, kazao je Szijjarto.

Do sredine rujna 2023. EU je Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj dopuštala zabranu prodaje ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na domaćem tržištu, uz slobodan prolaz u druge zemlje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari