Skupina članica EU upozorila na poremećaje na tržištu žitarica zbog ukrajinskog uvoza

Pixabay.com
Žito, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Skupina članica EU ponovo je zatražila od Europske komisije da otkloni poremećaje na tržištu žitarica koje je izazvao jeftini ukrajinski uvoz, izvijestilo je mađarsko ministarstvo poljoprivrede.

Ministri poljoprivrede Bugarske, Poljske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke skicirali su u pismu povjereniku EU-a za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom tržišne gubitke koje su proizvodi njihovih poljoprivrednika zabilježili zbog uvoza iz Ukrajine, napisao je ministar Nagy u priopćenju.

Zemlje potpisnice spadaju među šest članica EU-a koje proizvode znatno više pšenice i kukuruza no što im je potrebno, a to je ključno za europsku sigurnost hrane i strateški suverenitet EU-a, rekli su ministri.

Val jeftinih ukrajinskih žitarica istiskuje pak poljoprivrednike iz srednje i istočne Europe s tradicionalnih izvoznih tržišta i nadovezuje se na visoke troškove proizvodnje, cjenovne i prihodovne rizike i nepovoljne vremenske prilike, prenosi Hina.

Budući da su Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka važne za sigurnu opskrbu hranom u Europi, dužnost je Bruxellesa da poduzme mjere kako bi zaštitio njihova tržišta i pružio im priliku da iskoriste svoj izvozni potencijal, poručio je Nagy.

Bruxelles bi mogao uvesti carine na “najosjetljivije poljoprivredne proizvode”, precizirao je Nagy, dodajući da je s kolegama iz Poljske, Mađarske, Bugarske i Rumunjske pozvao Komisiju da sastavi izvješće o usklađenosti ukrajinskog izvoza s propisima EU-a.

U rujnu Poljska, Slovačka i Mađarska ograničile su uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Europska komisija produljila režim bescarinskog uvoza do ljeta 2024. godine.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari