Europa će u ovom desetljeću uložiti 584 milijarde eura u modernizaciju energetskih mreža

Foto: Pexels.com

Europska komisija izradila je plan za poticanje ulaganja u električne mreže, priloživši popis od 68 projekata sa statusom prioriteta koji osigurava kraći postupak pribavljanja dozvola i financijsku podršku EU, pokazuje nacrt dokumenta koji prenosi Hina.

Prema procjenama Unije, Europa mora u ovom desetljeću uložiti 584 milijarde eura u modernizaciju energetskih mreža. 

Mnoge među njima stare su nekoliko desetljeća i iziskuju prilagodbu prijelazu s modela velikih elektrana na fosilna goriva na sustave koji koriste obnovljive izvore.

“Mreže se moraju prilagoditi sustavu električne energije koji će biti u većoj mjeri decentraliziran, digitaliziran i fleksibilan, s milijunima solarnih panela na krovovima i dijeljenjem resursa u lokalnim energetskim zajednicama”, stoji u nacrtu dokumenta, dostavljenom na uvid Reutersu. 

Kako bi potaknula ulaganja, Komisija će sljedeći tjedan predložiti plan, koji uključuje popis od 68 “projekata od zajedničkog interesa”, uz 10 onih za skladištenje energije, doznaje Reuters na temelju dokumenta dostavljenog na uvid.

Status projektima jamči financijsku podršku EU i skraćeni postupak pribavljanja dozvola.

Bruxelles je odabrao i više od 40 interkonekcijskih projekata kojima planira odobriti status “projekta od zajedničkog interesa”, a planira i suradnju s investitorima, regulatorima i kreditnim agencijama kako bi mrežnim projektima olakšali pristup zajmovima, ulaganjima i jamstvima. 

Europska elektroprivreda upozorila je da elektroenergetske mreže postaju usko grlo u opskrbi čistom energijom jer ne mogu pratiti naglo povećanje kapaciteta za proizvodnju.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari