ESB: Blago ubrzao rast plaća u eurozoni

Freepik.com
Foto: Freepik.com/Racool_studio

Rast plaća u eurozoni blago je ubrzao u prvom tromjesečju, pokazali su podaci Europske središnje banke (ESB), signalizirajući dilemu za dužnosnike pred očekivanu odluku o smanjenju troškova zaduživanja.

Plaće u 20 zemalja koje koriste zajedničku valutu euro porasle su u prvom tromjesečju za 4,69 posto, nakon rasta od 4,45 posto u prethodna tri mjeseca, izvijestio je ESB.

Blago ubrzanje rezultat je kontinuiranih zahtjeva sindikata da se većim plaćama nadoknade slabija realna primanja građana u uvjetima visoke inflacije.

“Stopa rasta plaća trebala bi, u cjelini gledano, ostati povišena u 2024. godini. No, pritisci plaća trebali bi popustiti u ovoj godini”, zaključio je ESB u objavi na blogu.

Dužnosnici banke istaknuli su u više navrata da će odluku o smanjenju kamatnih stopa temeljiti ponajprije na rastu plaća, signalizirajući da bi početak ciklusa spuštanja troškova zaduživanja mogao biti objavljen na sjednici zakazanoj 6. lipnja.

ESB je dugo tvrdio da bi nominalne plaće trebale rasti samo tri posto kako bi se postigla ciljana stopa inflacije od dva posto, tvrdeći da bi više stope signalizirale prekomjerne pritiske plaća u gospodarstvu, što bi u konačnici poduprlo i rast cijena, prenosi Hina.

Zbog visoke inflacije napomenuli su ipak da radnici zaslužuju naknadu za izgubljene prihode, poručivši da je snažniji rast plaća kroz određeno razdoblje prihvatljiv, pogotovo zato što ga kompanije većim dijelom mogu apsorbirati iznadprosječnim profitnim maržama.

ESB očekuje da će kompenzacija po zaposleniku u eurozoni u ovoj godini porasti za 4,5 posto, u 2025. za 3,6 posto i u 2026. za tri posto.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari