Erste banka izdala prvu zelenu “preferred senior” obveznicu u iznosu od 400 milijuna eura

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8d/Erste_Bank_Graben_Vienna_2008.jpg
Erste Bank, Beč, Austrija Foto: Wikimedia Commons/Gryffindor

Erste banka izvijestila je da je uspješno zaključila izdanje inauguralne takozvane zelene “preferred senior” obveznice, na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom iznosu od 400 milijuna eura, s dospijećem pet godina uz mogućnost opoziva nakon isteka četiri godine.

Izdanje obveznice realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 4,875 posto te prinos od 4,901 posto. Obveznica će biti uvrštena na Službeno tržište Bečke burze, a zajednički agenti izdanja bili su BNP Paribas SA, Citigroup, Erste Group AG i Societe Generale, istaknuto je u priopćenju.

“Predmetna obveznica izdaje se u zelenom formatu u okviru tzv. Erste Group Sustainable Finance Frameworka te predstavlja prvo izdanje zelene obveznice bilo kojeg izdavatelja s područja Republike Hrvatske”, naveli su iz Erste banke.

Napominju da je izdanje realizirano u svrhu ispunjenja tzv. MREL zahtjeva (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze), prenosi Hina, kao dijela EU-ovog regulatornog okvira, a prikupljena sredstva, osim što će doprinijeti daljnjoj kvalitetnoj diverzifikaciji izvora sredstava banke, koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija te projekata.

“Radi se o ukupno osmom po redu izdanju obveznica Erste banke na domaćem i međunarodnom tržištu kapitala, čime je banka još jednom potvrdila svoju poziciju najaktivnijeg nedržavnog izdavatelja obveznica u Hrvatskoj”, naglasili su iz banke.

Izdanje je bilo namijenjeno institucionalnim investitorima na međunarodnom i domaćem tržištu, a iz banke su istaknuli da je interes u jednom trenutku premašio iznos od tri milijarde eura.

U konačnoj alokaciji u najvećem omjeru sudjelovali su investicijski fondovi s udjelom od 68 posto, zatim osiguravajuće kuće s 11 posto, banke s devet posto, dok su ostale kategorije ulagatelja sudjelovale s 12 posto udjela. U izdanju je sudjelovalo više od 200 institucionalnih investitora, uz vrlo izraženu geografsku diverzifikaciju, priopćio je Erste.

8 Odgovora

  1. Zanimljivo.
    Dobra je Erste banka iako moja nije.
    Ako će sve navedeno pridonijeti odrzivijem razvoju zelenih projekata biti će to jako dobro.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari